От х:

Днес в x:

Над 3 млн. души умират годишно заради алкохола

Заради прекомерна употреба на алкохол всяка година по света умират 3,3 милиона души, а най-много спиртни напитки консумират жителите на европейския регион. Този извод бе направен в доклад на Световната здравна организация /СЗО/, цитиран от световните агенции.

Изследването на СЗО обхванало всички 193 страни, членуващи в организацията. През 2012 година злоупотребата с алкохол  е причинила 5,9 на сто от смъртните случаи на планетата. Този процент е по-висок от този на смъртните случаи, причинени от СПИН /2,8 на сто/, от туберкулоза /1,7 на сто/ или от насилие /0,9 на сто/.

Алкохолът убива по-често мъжете, отколкото жените. Според експертите от СЗО най-много алкохол се употребява в Беларус - 17,5 литра чист спирт на човек годишно. На второ място е класирана Молдова /16,8 литра/, а на трето - Литва /15,1 литра/. Тези количества надвишават над два пъти средния показател в света, който възлиза на 6,2 литра чист спирт на човек на хората над 15 години.

В Европа употребата на алкохол се оказва най-високата в света. Всички страни от първата десетка в световния списък са от този континент. В същото време около 48 на сто от населението на Земята никога не се докосва до спиртни напитки.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини