От х:

Днес в x:

Деца преписват житието на Софроний

Четвъртокласниците се вдъхновили от примера с Паисиевата история

Във време, когато много деца се изчервяват, когато ги попиташ какъв е бил патронът на училището им, защото не знаят, връстниците им от началното училище "Св. Софроний Врачански" във Враца не само не се засрамват, но могат дълго и вдъхновено да говорят за него. И не само това. Точно по тяхна инициатива на 1 ноември миналата година - навръх Деня на будителите, четвъртокласниците от школото започнали да преписват автобиографичната книга на своя патрон "Житие и страдания грешнаго Софрония". На събитието гостувала вицепрезидентът Маргарита Попова, която ги нарекла "новите будители".

Идеята дошла спонтанно на Станислава Петрова и Симона Цветанова. На миналогодишния празник на училището те присъствали на представяне на ученически препис на "История славянобългарская" в музея. Той бил направен от ученици от трети и четвърти клас на тяхното школо, които разказали за вълненията, които са изпитали, докато се трудели над него. "На нас ни се стори много интересно и предложихме на г-жа Дияна Александрова ние пък да препишем "Житието", защото в него Софроний разказва своя живот, а през тази година се навършват 275 г. от рождението му

разкри Станислава. Тази година пък училището чества и 105 г. от основаването си. По този повод децата отишли в Котел - родното градче на Софроний. Там видели преписи и на Паисиевата история, и на Софрониевото житие. "Аз дълго ги разглеждах, впечатлиха ме червените плетеници по страниците и красивите букви", споделя Симона.

С тънката работа се заели 42 деца от четвъртите класове. Те са отличници и са най-добрите краснописци. Децата избрали листове с бежав оттенък, за да има сходство с тогавашните книги. С голямо старание изписвали старите български думи и питали какво означават, издава преподавателката Дияна Александрова. Така се запознали отблизо с трудния живот на Софроний, с неговите страхове и надежди, а мисията на светеца докоснала детските им сърца. "Това благородно дело ги научи на търпение и отговорност към полагания труд, но в същото време им носи морално удовлетворение. С този свой труд те показват, че се гордеят с нашето минало

и разбраха, че "Житие и страдание грешнаго Софрония" е не само първата новобългарска книга, но и книга, в която чрез живота и делото на патрона на нашето училище живее миналото на българския народ", убедена е учителката.
За илюстрацията към преписа пък бил проведен конкурс, съобщи директорката Антоанета Сиракова. Спечелила го Деляна Петрова от III "б" клас, която изобразила Софроний с ярко червена мантия. Рисунката е сканирана и поставена в преписа. Книгата бе показана в музея заедно с училищния филм "По стъпките на Софроний Врачански". Той е плод на едногодишна проучвателна дейност, а кадрите са заснети на места, свързани с "грешника", канонизиран за светец през 1964 г. - Котел, Видин, Враца, Арбанаси, Черепишкия и Къпиновския манастир.

Източник: http://www.standartnews.com/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини