От х:

Днес в x:

Калин Донков е новият лауреат на националната литературна награда "П.Пенев"

Поетът и публицист Калин Донков е новият носител на националната литературна награда "П.Пенев"

 Поетът и публицист Калин Донков е новият лауреат на националната литературна награда на името на "Пеньо Пенев". Това реши комисията, сформирана по повод наградата, която заседава днес в Градска библиотека "П.Пенев".

Донков получава приза заради цялостния принос в развитието на българската поезия. Той е роден през 1941 година в Беглеж. Завършил е журналистика в СУ "Климент Охридски".

Работил е в БНТ и БНР, както и в много периодични  печатни издания. Прозата и поезията му е преведена на английски, френски, испански, полски, чешки и др. езици. По стиховете му са създадени песни, а на базата прозата му - филми и пиеси.

Според решение на другата комисия - за международната литературна награда "П.Пенев" тази година я получава авторът от Черна гора Веселин Ракчевич.

Един от мотивите на комисия е бил, че Ракчевич има превод на стихове на Пеньо Пенев, автор е и на "Антропология нао бълг. поезия".

Комисията присъжда тази година е една специална награда за стихосбирка. Тя е за доайенът сред димитровградските поети Кръстю Кръстев за творбата му "Ехо от любов".

Веселин Ракчевич /вляво/ заедно с поети от България

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини