От х:

Днес в x:

Издирват българите, спасили екипажа на съветска подводница

Инцидентът с подводницата "К-8" от 1970 год бил засекретен. Капитан на българския кораб „Авиор” по това време е съветският гражданин Рем Германович Смирнов от Мурманското морско параходство, а старши помощник-капитан - българинът Георги Петров. А Владимир Стойнов е четвърти механик, на когото този рейс е първи в неговата кариера.

Организацията на ветерани-подводничари от Санкт Петербург издирва български моряци, спасили екипажа на потънала през 1970 г съветска атомна подводница. 

Това съобщи пред БТА председателят на Съюза на подводничарите в България капитан Станко Станков.

Инцидентът с подводницата "К-8" е станал на 7 април 1970 година в Бискайския залив. На борда избухнал пожар в реакторния отсек. Той бил изолиран, като вътре останали предимно офицери и няколко матроси, които опитвали да се справят с проблема. Подводницата изплувала, останалите от екипажа излезли, но не могли да осъществят връзка със сушата.

На изстреляните ракети като зов за помощ се отзовали българските моряци от кораба "Хаджи Димитър" (тогава "Авиор"). Бедстващите военни моряци забелязал вахтеният старши-помощник капитан Георги Петров. Те били качени на борда, където им оказали помощ.

Информация за инцидента е подадена във Варна, а оттам - в Москва. На другия ден съветски кораб прибрал оцелелите около 40 моряци от вече потъналата атомна подводница.

Членовете на нашия екипаж са наградени с грамоти от главнокомандващия на съветския флот, получават и медали за заслуги към Българската армия. Случаят обаче потъва в информационно затъмнение, а на моряците им е забранено да говорят за станалото, каза Станков.

Сега руските подводничари от седма дивизия на Червенознаменния северен флот в Санкт Петербург се готвят да отбележат официално 45 години от гибелта на "К-8" през април 2015 г. По думите на Станков ветераните вече са намерили близки на 17 от 20-те загинали при потъването на подводницата. В родните им места са направени символични погребения с капсули морска вода, взета от мястото на инцидента в Бискайския залив. Руските подводничари обаче искат информация и за спасителите (или техни близки) на оцелелите съветски моряци, за да ги предложат за награждаване от президента на Руската Федерация.

Издирването вече започна, допълни Станков. По думите му процесът ще трае доста дълго, защото част от работилите на "Хаджи Димитър" по него време са известни с прякори, а не с фамилии. Освен това живеят в София, Бургас и други градове. Поради тази причина от Съюза на подводничарите призовават всеки, който има информация за местонахождението им, да се свърже с ръководството му във Варна.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини