От х:

Днес в x:

Пациент с Ебола хоспитализиран в Канада

Ебола е изключително заразен. В началния период на заразяването вирусоносителят отделя вируси с всички свои телесни секрети - пот, кръв, лимфа, слюнка, урина, семенна течност, фекалии. На по-следващ етап вирусът предава и чрез разрушените от него клетки на епидермиса. Тогава дори докосването до кожата води до заразяване.

Пациентът е изолиран и е в критично състояние в болницата в Саскатаун, най-големият град в провинция Саскачуан, Канада.

Симптомите при него са като при хеморагична треска предизвиквана от вируса Ебола. Мъжът се е завърнал наскоро от Западна Африка.

"Всичко, което знаем на този етап, е, че имаме човек, който е тежко болен. Той е пътувал в една от страните, където тези болести са регистрирани", е заявил началникът на здравната служба в провинцията на пресконференция. Диагнозата не е окончателно потвърдена. Тя ще бъде ясна, когато излезат резултатите от изследванията. Няма обществена опасност, предаде БиБиСи. Най-застрашени са здравните работници, те използват предпазни средства при контакт с пациента.
 
Ебола е един от най-опасните, остро заразни и смъртоносни вируси, известни в момента. Симптомите на заразяването с Ебола са силно главоболие, кървене от ушите и очите.

Няма открита ваксина. Лечението е поддържащо — болните се оставят да почиват и им се дава вода. Разчита се единствено имунната система на болния да се справи с вируса.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини