От х:

Днес в x:

Дисциплинарна проверка на 2-ма полицаи за случая ”Лясковец”

Разпоредено е дисциплинарно производство за тежки нарушения от двама служители на ОДП-Велико Търново по случая "Лясковец", съобщи зам.-министър Васил Маринов. Вчера главният секретар на МВР Светлозар Лазаров обяви, че операцията срещу Петко Петров е провалена от двама великотърновски полицаи.

Маринов още вчера заяви, че в областната дирекция ще има уволнения. Днес той уточни пред "Фокус", че от 19 март срещу двамата служители е започнала дисциплинарна проверка за "компрометиране на специалната операция".

Междувременно Лазаров коментира пред БНТ, че е изпълнил закона, и ако се появи и най-малкото съмнение за неговите действия, ще подаде оставка.

В същото време председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност Атанас Мерджанов (БСП) го защити.

"Не мисля, че оставката на главния секретар може да изправи нещата. Има досъдебно производство, което ще уточни вината на длъжностните лица. Ще държим виновните да получат заслужено наказание. Ние никога не сме се стремяли да крием едно или друго правонарушение", каза Мерджанов пред БНР.

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов пък заяви пред БНТ, че ако операцията през 2012 година беше завършила така, и той, и главният секретар са щели "да си заминат". По думите му Светлозар Лазаров се опитва да се измъкне от отговорност с обясненията, че служители са провалили акцията.
Баретите е трябвало да се изтеглят още след първите изстрели и тогава нямаше да има убит, каза Цветанов.

По-късно главният прокурор Сотир Цацаров каза пред журналисти:

"Много бързо се забрави проблемът с техническото обезпечаване на отряда за борба с тероризма – нищо, че на екрана гледаме каски и щитове. Няма да дам оценка, защото не искам да се присъединя към хора на едните, които използват тази трагедия и недостатъците в МВР за елементарни политически цели, или другите - куп експерти, всеки от които има реален принос за сегашното състояние на МВР".

53-годишният Петко Петков ще обжалва наложената му от Великотърновския окръжен съд мярка "задържане под стража". Служебният му адвокат каза пред БНР, че той не иска да присъства лично на делото, затова апелативните магистрати ще заседават в петък в съдебната палата, а не в болницата.
Според лекарите състоянието на Петков е стабилизирано и до дни да бъде транспортиран в болницата на Софийския затвор.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини