От х:

Днес в x:

Петър Стоянович ще прави ”културна” полиция

Ново звено ще работи като полиция за опазването на културни ценности, съобщи министърът на културата при представянето на антики, иззети от незаконенен трафик.

Междуведомствена работна група с представители на МК, МВР, ДАНС и прокуратурата обсъжда как да бъде създадено това звено, предаде БТА. Петър Стоянович посочи, че експертите заимстват опит от Италия.

Представените ценности бяха дамаскин от XIX век, спасен от продажба в Лондон, и златна огърлица от III век, спасена при акция на ДАНС по време на сделката за продажба в Благоевград.

"С тези два артефакта попълваме пъзела от бели петна в българското културно наследство", заяви министърът и отбеляза, че те са само част от поредица ценности, които предстои да бъдат върнати.

Огърлицата е изработена от 23 карата самородното злато и е с тегло 38,55 грама. Според експертите тя датира от III век. и представлява един от най-добрите образци на римското златарско изкуство в източните провинции на Римската империя.

"Няма аналог, работена е като уникат, не е масово производство“, разказа директорът на НИМ Божидар Димитров.
На въпроса къде точно е намерена, историкът обясни, че иманярите пазят мястото в тайна, сочат места, където такова нещо няма как да се намери, защото знаят, че ще минат с условни присъди.

Дамаскинът е спасен от продажба на аукционна къща „Сотбис“ в Лондон още през 2010 г.  Експертизата безспорно е доказала, че през 1870 г. ръкописната книга се е намирала в софийското село Макоцево. После следите й се губят.

Ръкописната книга съдържа 29 слова за различни светци, предимно чудотворци и за различни големи празници през църковната година. Украсена е с 26 цветни миниатюри, илюстриращи съдържанието на словата. Тя е дело на един от последните български книжовници, преписвали книги на ръка - даскал Тодор Пирдопски.

Днес стана ясно още, че между първото и второто четене в Народното събрание на новия Наказателен кодекс, Министерство на културата ще предложи прецизиране на термините археологическа ценност и научна щета

"В сега действащия Закон за културното наследство не са предвидени обстоятелствата, при които иманярите, разкопавайки археологически обект, могат безвъзвратно да разрушат археологическите пластове и на практика да лишат бъдещите поколения от ценна научна информация", коментира зам.-министърът на културата Велислава Кръстева. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини