От х:

Днес в x:

Фонд гарантира кредити за малкия и среден бизнес

Пет кредита с преференциални лихви са изтеглени от представители на малкия и среден бизнес в Хасковски регион за близо една година. Това стана ясно при информационната среща, организирана от Консорциум „Програма за развитие на селските райони Гарант“, с фермери от Хасковска община.

Гаранционната програма на Министерството на земеделието се финансира през Европейския земеделски фонд. Чрез нея се гарантират кредити от банките с възможно-най ниските лихви за земеделците с одобрени проекти.

Общата сума, отпусната по Гаранционния фонд за стопаните в Хасковско, е за над 2,4 млн.лв. с гаранции за близо 2 млн.лв. За цялата страна кредитиране през 14-те банки, които са сключили договори с Националния гаранционен фонд, са получили 252 проекта за 104 млн. лв., като най-много кредити има разписани в Пловдивско.

Фермерите теглят пари от банките най-често за модернизирането на стопанствата си.

Големият проблем, който лъсна на срещата днес, е, че много от фермерите не знаят за съществуването на тези преференциите. От друга страна банките мълчат за възможностите.

Сред най-големите плюсове по гаранционната програма са по-ниските размери на лихвите, като те тръгват от 5 и стигат до 9 на сто максимален годишен лихвен процент.

Освен това за искания кредит стопаните не дължат такси, те отпадат и за обслужване на предоставените вече заеми.

НГФ предоставя гаранция по заемите в размер на 80 процента. Тя е за стартиращи и действащи микро, малки или средни предприятия. Максималната сума по гаранции за един кредитополучател е до 3 000 000 лева, а максималният срок на гаранцията - до 10 години.

Срокът за включване в гаранционната схема е до септември 2015 г.

 М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини