От х:

Днес в x:

Западът посрещна „на нож” кримското обръщане към Русия

Украинският премиер Арсений Яценюк окачестви като незаконно днешното решение на Върховния съвет на Крим за присъединяване на украинската автономна република Крим към Руската федерация, съобщи Франс прес.

Днес Върховният съвет на Крим прие принципно решение за присъединяване на автономната република към Русия. Този въпрос ще бъде подложен на референдум за статута на Крим, който ще се произведе на полуострова на 16 март.

След среща с лидерите на ЕС в Брюксел Яценюк заяви пред журналисти, че организираният в Крим на 16 март референдум "няма никаква юридическа стойност".

"Призоваваме Русия да не признава така нареченото правителство в Крим", заяви Яценюк, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той добави, че "Крим е бил и ще остане неразделна част от Украйна".

Нека решат всички украинци

Въпросът за излизането на Крим от състава на Украйна може да се реши само на общоукраински референдум. Този коментар на решението на кримския парламент направи посланикът на ЕС в Украйна Ян Томбински, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Знам, че има чл. 73 от конституцията на Украйна, в който е определена процедурата, съгласно която отделянето от територията на страната може да се реши единствено чрез общоукраински референдум”, каза Томбински.

Русия (уж) още няма позиция

Окончателната позиция на Русия за Крим ще се определи след референдума на Кримския полуостров, заяви Леонид Слуцки, председател на Комисия по въпросите на ОНД, евразийската интеграция и връзките с руснаците в чужбина в руската Държавна дума.

Всички фракции в Държавната дума се застъпват за запазване на териториалната цялост на Украйна. Разбираме обаче жителите на Крим и защо подлагат такива въпроси на референдум. В зависимост от референдума ще определим позицията на Думата и на Русия, каза Слуцки. Окончателната си реакция и позиция ще изразим след референдума, повтори той.

Вашингтон размаха пръст

Организирането на референдум в Крим за присъединяване на полуострова към Русия без консултации с украинските власти би представлявало нарушаване на международното право, предупредиха САЩ, предаде Франс прес.

"Съединените щати смятат, че всяко решение относно Крим трябва да бъде взето от правителството в Киев", заяви високопоставен американски държавен служител. "Не можете да се окажете в ситуация, в която легитимното правителство на една страна бива изключено от процеса на взимане на решение, засягащ части от тази страна", допълни той.

Междувременно, американският ескадрен миноносец "Тракстън" се отправя към Черно море за участие в съвместни учения с български и румънски военноморски сили, съобщи Ройтерс. Корабът е част от ударната военноморска група на самолетоносача "Джордж Буш”.

Да не дърпаме завесата

Германия предупреди да не се "захлопват всички врати" чрез налагането на санкции на Русия заради Кримската криза. изрази опасения от ново разделение в Европа, предаде ДПА.

„Трябва да осъзнаем, че носим отговорност не само за уреждането на кризата в Украйна, а и за предотвратяване на зараждането на ново разделение в Европа”, каза външният министър Франк-Валтер Щайнмайер в Рим, където днес започна международна конференция, посветена на Либия.

Той припомни ролята на Русия при уреждането на конфликти като тези с Иран и Сирия и сподели притесненията си, че разногласията около Украйна биха довели до край на сътрудничеството. „Аз съм на мнение, че в Брюксел трябва много да внимаваме да не затръшнем всички врати, през които после да установим, че е можело да минем”, подчерта Щайнмайер.

Източник: http://btvnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини