От х:

Днес в x:

Убеден съм, че ще бием на вота

Как Европа ще смени курса - от коловоза на застой и разединение към пътя на равенство и просперитет? С 10 стъпки, заложени в Манифеста на Партията на европейските социалисти (ПЕС), обяви на конгреса в Рим преди дни лидерът й Сергей Станишев. Защо е важен левият завой за Европа? Как Мартин Шулц ще очовечи институциите, ако стане най-важният човек в Брюксел? Защо са важни евроизборите за България? И кой ще ги спечели? Сергей Станишев отговори пред "Стандарт" след конгреса в Рим.

* Борисов превърна политическата среда в улична кавга
* Управлението на ЕНП тласна ЕС по пътя на ксенофобията и разделението
* От ПЕС са подкрепяли България във всички важни моменти
* Десните правят богати кампании, нашата сила е, че чуваме народа

- Г-н Станишев, 30 000 активисти на ПЕС ще участват в кампанията за европейските избори, приехте и предизборен Манифест, но как тези послания ще преборят обичайното недоверие на българите към ЕС?

- Това, което е важно за България, е, че първо, европейските социалисти са семейството, което отстоява принцип, който мнозина отдясно сега подлагат на съмнение. А именно - принципа на свободното движение на хора. Погледнете каква кампания направиха в Англия, а и в други страни от Европейския съюз срещу нас, българите. Това не ви ли говори нещо? Че се агитира на гърба на цели държави и подлагане на съмнение на фундаментален принцип. Но ние от ПЕС категорично се противопоставяме на това.

- Затова ли във вашето изказване, а и в това на Мартин Шулц по време на конгреса ясно се открои думата "равни права"?

- И не само, ние държим на Европа с равноправни партньори. Да, независимо от това дали една страна е голяма или малка, дали е на запад или на изток - това е също фундаментален принцип на Европа. Европейските социалисти са доказали, за разлика от десните, че винаги когато е било заслужено и важно, са подкрепяли България. Подкрепяха ни, когато отдясно издигнаха лозунга "България не трябва да е член на ЕС".

- А за Шенген?

- И за Шенген. Европейските социалисти казват, че щом една страна е постигнала критериите, не трябва да се поставят допълнителни, а самият ЕС трябва да спазва правилата. Но в момента европейските институции са доминирани от ЕНП. И си спомнете как хвалиха правителството на Борисов за ниския бюджетен дефицит. Да сте чули въпроси за обикновените хора, какви са доходите на средностатистическите българи? Целта на ПЕС е да променим точно този тип управление.

- Ще повлияят ли посланията на евроскептиците срещу т. нар. големите партии на тези избори?

- Надига се национализъм, граничещ с ксенофобия, които казват "виновни са другите европейци". И дори "виновен е самият Европейски съюз, ще бъдем по-добре да сме извън него и така ще решим проблемите ви". Но това са послания, които се заиграват със страховете на хората за бъдещето им, дори ако щете, за ежедневието на семействата им. Но това е път на противопоставяне, на разделение. И най-важното - това е път без изход, не се предлагат решения. Само европейските социалдемократи имаме силата да променим този тип политика, която идва в следствие на дясното управление и да обърнем европейските институции за реалните проблеми на хората.

- В момента имате преднина от 2-3% пред ЕНП, но ще успеете ли да ги задържите?

- Имаме ясна цел с нашия общ кандидат Мартин Шулц и чрез националните кампании да постигнем успех и победа на изборите. За разлика от ЕНП, за нас изборите не са самоцел и въпрос на власт, позициите, които ще заемат, и т.н. Европейските избори за нас са начинът да променим ЕС. Като видях тонуса не само на лидерите, на активистите, на министър-председателите, както и ясния ангажимент за подкрепа на Мартин за общ кандидат на ПЕС за президент на Европейската комисия (ЕК), коментарите по основния ни документ за евроизборите - Манифеста, още по убеден съм, че можем да постигнем промяната.

- Бившият премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер се очаква да бъде кандидатът на ЕНП за поста на върха на ЕК. Коментира се, че е сериозен опонент на Шулц.

- По-големи шансове има този, който има по-голямо доверие сред гражданите. Вижте какво казват от ЕНП: "Да, ще излъчим след седмица някакъв кандидат, но всъщност той може да не е кандидатът ни за ЕК, а може да е кандидат за председател на Европейския съвет".

- Така ли е?

- Знаете, че се пише и се говори, че същинската цел на Юнкер е Европейският съвет. Но в случая е по-важното, че мнозина отдясно казват: "Няма значение кои са кандидатите на социалистите, на либералите, на ЕНП, ние ще се съберем в Европейския съвет и ще успеем да договорим сделка с премиерите".

- Затова ли Шулц и вие заявихте няколко пъти пред конгреса "не" на сделките?

- Казахме го ясно. Сделки зад затворени врати няма да допуснем. Нашите премиери стоят открито зад общия ни кандидат. Партиите ни са го номинирали и сме го гласували в прозрачна процедура. И при наша победа ще настояваме Мартин Шулц да бъде президент на Европейската комисия. Така е почтено спрямо хората.

- А кворумът в нашия парламент продължава ли да зависи от "Атака", или вече е в ръцете на независимите депутати? Ще им предложите ли "сделка", за да ви подкрепят?

- Първо, ние не сме свързани по никакъв начин с "Атака". Това са клишета, които явно е удобно да бъдат пускани в обръщение. За хората е ясно, че в БСП имаме фундаментални различия с "Атака". И си спомнете, че 4 г. ни управляваше правителство на малцинството. Забравихте ли? В това число ни управляваше не с кворум на "Атака", а с ясна декларирана подкрепа за правителството от "Атака". Независимите депутати затова са независими, за да вземат своите решения. А проблемът е, че има една партия, която постоянно обяснява и се тупа в гърдите, че е първа политическа сила, но единственото, което прави, е да предизвиква нестабилност в страната. И то само за да се завърне на власт. Защо? Борисов да е отново премиер.

- И Николай Бареков заяви ясно, че ще е следващият премиер?

- Кандидати за премиери - много. Като поглеждам заявките за евроизборите, започвам да се притеснявам за БСП - дали за нас ще остане и едно място за евродепутати (смее се).

- Но пък от ГЕРБ развиват тезата, че "България без цензура" е патерицата на сегашното управление?

- Вижте, стига сме се занимавали с кръчмарски разправии и закачки. Борисов носи огромна отговорност пред българското общество, че превърна политическата среда в улична кавга. "Кой си ти? Знаеш ли какво ще ти направя?" - това е нивото на политическия разговор в момента. Няма ги дебатите за решаването на същинските проблеми на държавата ни, няма ги решенията за хората, политическите ангажименти и действия за изход от безработица, икономически растеж, спокойствието на гражданите. И, честно казано, за мен нямат никакво значение подмятанията на Борисов.

- А ще успее ли БСП да е първа политическа сила?

- Убеден съм!

- Защо се спряхте на кампанията "от врата на врата"?

- Десните и в България ГЕРБ, и в Европа могат да правят много богати кампании. С огромен финансов ресурс, с голямо влияние върху медиите. Спомнете си нашата кампания за референдума за "Белене". Аз лично събрах над 3000 подписа, убеждавах хората, непознати. Разговарях с тях по улиците... Силата ни и разликата между нас и тях е това, че ние имаме реални хора, които вярват в ценностите и идеите, които изповядваме. Това е нашата сила - можем да разговаряме с хората и искаме да ги чуем.

- Какво ще кажете на хората за 3 март?

- Трети март е един от величавите дни в нашата история, които идват да ни покажат, че трябва да сме единни, сплотени и с вяра в бъдещето! Да отстояваме българското!

Биляна Веселинов

Източник: http://www.standartnews.com/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини