От х:

Днес в x:

Мъжете - с все по-високи заплати от жените у нас

Разликата в заплащането между мъжете и жените в България расте на фона на всички политики, стратегии и планове за създаване на равнопоставеност на половете, пише в. “Сега”. А в Европа промяна няма. Това показват данни на Европейската комисия, публикувани по повод на Европейския ден на равното заплащане.

Жените в Европа все още работят 59 дни "безплатно", като се има предвид по-ниските им възнаграждения спрямо мъжете. Разликата в заплащането между половете почти не се е променила през последните години и се задържа на около 16.2% и през 2013 г.

Различно е положението в някои страни като България, Унгария, Португалия, Естония, Ирландия и Испания. Там разликата в заплащането дори се увеличава с годините, отчитат от ЕК. През 2008 г. жените у нас са получавали с 12.3% по-малко от мъжете, докато през 2012 г., за когато са последните данни на НСИ по пол, разликата вече е 14.7%. В сума това означава 9784 лв. средна годишна заплата за мъжете и 7772 лв. - за жените. Трайно смаляване на разликата се наблюдава в Дания, Чехия, Австрия, Холандия и Кипър.

Според експерти, големите разлики в заплащането, се дължи предимно на това, че жените работят основно в по-нископлатените сектори - като образование, медицински сестри, социални дейности, администрация. Докато голяма част от мъжете работят тежък труд, който е значително по-платен.

Изданието уточнява, че по-ниските заплати води и до по-ниски пенсии. За 2013 г. например средната пенсия на жените за трудова дейност е била 252 лв. при 363 лв. за мъжете. Средният осигурителен доход пък е бил 611 срещу 685.50 лв.  

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини