От х:

Днес в x:

Сметната палата рови как са давани парите за общините

Сметната палата ще проверява как са разпределени 500 млн. лв. за развитие на регионите по Публична инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”.

На заседание днес палатата е взела решение да бъде извършен „Одит на процедурата за избор на проекти и програми за целите на Публична инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”, съобщават от одитиращата институция.

Одитът ще обхване процесите по оценяване, определяне на приоритети и подбор на проекти и програмни предложения за разпределянето на близо 500 милиона лева за изпълнение на програмата.

Одобряването на трансферите за развитие на регионите стана с решение на кабинета в началото на февруари.

От Сметната палата уточняват, че целта на одита е да се отговори своевременно на очакванията на обществото и на въпросите, зададени в публичното пространство от Националното сдружение на общините в България, икономисти и др., за липсата на прозрачност и ясни критерии при избора и оценката на проектите, които ще бъдат финансирани по програмата.

Одитът се включва в Програмата за одитната дейност на Сметната палата за 2014 г., тъй като става дума за сериозни по размер публични средства, за които има риск да бъдат похарчени неефективно.

Припомняме, че финансовият министър Петър Чобанов отговори на обвиненията на опозицията, че няма държавни средства за населени места с кметове от ГЕРБ, като посочи, че парите от публичната инвестиционна програма не са разпределени по партиен критерий и не са раздавани предизборно. Той беше категоричен, че парите са достигнали до всички региони на страната и че програмата изпълнява намеренията, с които е създадена.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини