От х:

Днес в x:

Европа забранява кутиите с по 5 и 10 цигари

Малките кутийки ще бъдат забранени, а големите трябва да шокират

Европейският парламент прие окончателно Директива за тютюневите изделия, която ще влезе в сила от 2016-та година. Тя изрично забранява цигарите да се предлагат в атрактивни опаковки, направени така, че да изглеждат привлекателно за потребители в детска и младежка възраст, както и за млади жени, съобщава българският депутат в Брюксел Антония Първанова. Според нея Европарламента не се е поддал на лобизма на тютюневите компании и е взел правилното решение.
То изисква тюневите изделия да се продават в опаковки със снимки и текстови предупреждения за вредите от тютюнопушенето, които трябва да заемат не по-малко от 65 % от повърхността на опаковките. Предупрежденията трябва да се поставят на горната стнана на опаковката. Данните сочат, че комбинираните предупреждения с текст и цветна снимка са по-ефективни, отколкото само текстовите предупреждения. Изискванията важат за всички членове на Евросъюза. Добавянето на ментолов аромат към цигарите се забранява след 4 години. Освен това няма да бъдат допускани за влагане в цигарите 15 от най-опасните вещества. Спират се малките разфасофки с кутии от по 5 или 10 цигари, както и тези с опаковки в различна от стандартната форма. Въвежда се изискването за минимално 20 цигари в кутия. Цигарите Слимс няма да бъдат забранявани.
Информацията върху кутиите за вредите от тютюнопушенето трябва да съдържа ефекта на пристрастяване, пишат още европейските законотворци. Държавите-членки могат да изискват от производителите или вносителите да извършват проучвания, за да се оцени въздействието на съставките върху здравето.
Нови изисквания се въвеждат и за електронните цигари

Те няма да могат да се определят като медицински продукт. Производителите и вносителите трябва да уведомяват за всички съставки, техните количества, токсикологичните им данни и ефекта върху здравето. Производителите трябва да подават декларация, че носят пълна отговорност за качеството и безопасността на продукта, когато се пуска на пазара и се използва при нормални условия.
Пълнителите за презареждане за електронните цигари трябва да са с обем не повече от 10 мл, а патроните за еднократна употреба - не повече от 2 мл. Никотинът в течността в електронните цигари не трябва да надвишава 20 мг/мл.
На опаковките на електронните цигари трябва да има едно от следните предупреждения за здравето: "Този продукт съдържа никотин, който е силно пристрастяващо вещество.. Тя не се препоръчва за употреба от непушачите"
Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини