От х:

Днес в x:

Петолъчката свалена от Върховната Рада

Червената звезда от времето на Съветския съюз беше свалена от пилона на Върховната Рада в Киев. В други градове махат паметници на Ленин. Русия се възпротиви. Съветската звезда бе отрязана със съгласието на парламентарното ръководство, съобщи Руслан Кошулински, зам.-председател на украинския законодателен орган.

Освен това, националистическата партия "Свобода" издигна на входа в парламента на Украйна своето знаме в червено и черно, отбелязва ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

В края на 2013 г. депутатът от партия "Баткившчина" Олександър Бригинец отправи към тогавашния председател на парламента Володимир Рибак молба да мъхне съветската звезда. Ръководството на Върховната Рада обаче заяви, че това може да стане само след съгласуване с ресорните инстанции.

В същото време в редица населени места в украинската Одеска област премахват и разрушават паметници на Владимир Илич Ленин, предаде Интерфакс, цитирана от "Фокус".

Властите в Иличовск са решили да премахнат неговия паметник и да прекръстят главната улица от „Ленин” на „Шевченко”.

В градовете Ананиев и Березовка пък Комунистическата партия сама е прибрала паметниците, за да ги спаси от разрушение.

В Разделна и Килия паметниците са били унищожени от вандали.

През уикенда в Одеска област са пострадали пет статуи. В Одеса, в Парка на Ленинския комсомол, неизвестни са боядисали с червена боя един паметник на Ленин, а на друг са махнали главата.

Още в началото на протестите - през декември, беше съборен паметникът на Ленин в Киев.

Пострадали са и паметници на други личности, свързани със съветската власт.

Междувременно Русия призова новите украински власти да прекратят кампанията по демонтиране на паметници в страната. В изявление на руското Външно министерство се казва:

"Поредна варварска русофобска акция бе извършена вчера в Лвовска област, където бе демонтиран паметник на руския пълководец Михаил Кутузов. Изискваме от новите украински власти да спрат това беззаконие".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини