От х:

Днес в x:

Поискаха Трибуналът в Хага да съди Виктор Янукович

Украинският парламент ще се обърне към Международния наказателен съд с молба да привлече под отговорност Виктор Янукович за престъпления срещу човечеството. Върховната Рада иска освен бившия украински президент, под отговорност да бъдат привлечени и бившият генерален прокурор Виктор Пшонка, бившият вътрешен министър Виталий Захарченко, както и други длъжностни лица "за престъпления срещу човечеството по време на мирните протести в периода 30 октомври 2013 - 22 февруари 2014 г.", съобщи ИТАР-ТАСС.

В решението, подкрепено от 324 депутати при минимално необходими 226, се посочва, че Янукович и други лица са причинили смъртта на над 100 граждани от Украйна и други страни, а близо 2000 са ранени.

В документа се посочва още, че характерен признак на този период станаха отвличанията и изчезването на хора, тяхното насилственото и противозаконно лишаване от свобода.

Двама висши служители на МВР на Украйна са арестувани в рамките на разследването за отвличане на активиста от „Евромайдан” Игор Луценко и жителя на Лвов Юрий Вербицки, предаде Интерфакс, цитирана от "Фокус".

Освен това, прокуратурата е поискала започване на наказателно дело за нападението срещу журналистката Татяна Чорновол, като престъплението е прекласифицирано на „опит за убийство”.

Разследващите продължават и работата по отвличането на опозиционния активист Дмитро Булатов.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини