От х:

Днес в x:

Осъдиха „Българско сирене“ за източване на Държавния резерв

Близо 35 т сирене и кашкавал изчезнаха от "Българско сирене" в Хасково

 

„Българско сирене“ АД ще трябва да възстанови липсващите 24 671 кг сирене и 10 000 кг кашкавал от „Държавния резерв“, съхранявани в Хасково. Това гласи решение на Окръжния съд. Фирмата бе осъдена заради липсващите количества сирене и кашкавал, установени при проверка от септември миналата година.

На 28 юли 2008 г. е сключен договор между Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ и „Българско сирене“ АД, с което дружеството се ангажира да пази и съхранява заделените количества 70 тона краве сирене и 10 тона кашкавал. Изискването е провизиите да са в наличност и в такова състояние, че да могат да бъдат използвани по всяко време. При липси е предвидена неустойка за съхранителя в размер на 10% от пазарната им стойност.

При проверката, извършена на 26 септември м. г. било установено, че липсват близо 35 т сирене и кашкавал на обща стойност 244 860 лв.

Дадени са задължителни предписания на фирмата да възстанови отклонените количества в едномесечен срок, но това не е изпълнено. Този срок е бил удължен с още един месец, в който обаче липсите отново не са върнати. Последвало налагане на имуществена санкция в размер на 200 000 лв. В края на януари т. г. сиренето и кашкавалът все още не са възстановени. В съдебното заседание от "Българско сирене" не са взели становище по иска.

Окръжен съд Хасково осъжда „Българско сирене“ АД, представлявано от Иван Игнатов Иванов, да върне липсващите 35 т провизии. Освен това дружеството трябва да заплати на „Държавен резерв“ 24 486 лв. договорни неустойки, обезщетение в размер на 4497 и направените по делото разноски в размер на 16 880 лв. Решението на хасковските магистрати е окончателно и не подлежи на обжалване.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини