От х:

Днес в x:

Ардинска делегация посети новия културен център на изселниците в Картал

Екип от община Ардино начело с кмета Ресми Мурад посети новооткрития културен център на балканските изселници в побратимената община Картал, Истанбул. Визитата бе в рамките на тридневното им посещение в южната ни съседка по повод традиционната вечер на ардинци в Бурса. Групата бе посрещната от кмета на община Картал Алтънок Юз, председателя на Сдружението за култура и солидарност на балканските изселници  Олджай Юзгюн и председателя на Сдружението за култура и приятелство „Халлалълар” (Башевци) в Истанбул Руфат Яджъ. Тук бе и почетният гражданин на Ардино Решат Айдън.

„За нас е чест и удоволствие да ви видим тук. Връзката ни с вас е от няколко години, но тя е много топла благодарение на доброто сътрудничество между кметовете на нашите две побратимени общини”, заяви в приветствието си Олджай Юзгюн. Той подчерта, че огромна заслуга за изграждането на новия културен център има и ръководството на община Картал в лицето на кмета Алтънок Юз. „Той е от Невшехир, но ние го чувстваме като един от нас, от Балканите”, заяви Юзгюн.

Кметът Алтънок Юз уточни, че ръководството на общината поддържа приятелски отношения с много градове в България, Сърбия, Босна и Херцеговина, Румъния, Азербайджан и Кипър. „Всички родители обичат децата си, но измежду тях винаги има един с преимущество. Ресми Мурад е един от побратимените ни кметове, който го обичаме истински с душата си”, подчерта Юз.

В приветствието си Ресми Мурад заяви, че благодарение на сдруженията в Турция Балканските изселници имат възможност  да участват в различни културни и социални дейности. От името на всички български изселници той поздрави кмета на побратимената община Картал Алтънок Юз и ръководството на Сдружението за откриването на новия културния център. „Това е една обслужваща сграда, където могат да се съберат хора от различните балкански страни. Тук изселниците могат да си споделят мнения и проблеми. Да говорят за местата, от където са дошли и от където са тръгнали корените им”, заяви Мурад.

Ардинската група разгледа културния център, който е на три етажа и остана изумена от съвременните условия в него. В близко време там ще започнат да се организират обучения по български и сръбски език, курсове по компютърна грамотност. Предвиждат се също така културни изяви и други занимания за изселници от балканските страни. Идеята е да се съхрани културното богатство на балканските народи, чиито наследници и представители живеят в тази част на мегаполиса Истанбул.
Към настоящия момент в сдружение „Балканлълар” членуват над 600 души.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини