От х:

Днес в x:

Първата кола на Porsche от 1898 год. била електрическа (видео)

Първата кола, създадена някога от Porsche е електрическа. Тя бе представена в Щутгарт миналата седмица.

Моделът от 1898 година се казвал "Egger-Lohner electric car model C.2 Phaeton" или накратко P1 и седял в стара барака в Австрия от 1902 г.

Р1 е построена като част от партньорството между Фердинанд Порше и KK Hofwagenfabrik Jacob Lohner & Company. На пръв поглед на P1 изглежда като файтон, но Фердинанд Порше, който отговарял за проектирането, влага в архаичния дизайн технология, която е сред най-модерните по това време. Какво съвпадение, в наше време - също.

Фердинанд Порше създава електромобилa P1 през 1898 година, показва го на международно изложение на моторни превозни средства в Берлин през 1899, а през 1902 година P1 е паркиран за следващите 112 години.

Задвижван от електромотор 3 к.с., който може да даде пет конски сили за кратко време, P1 можел да вдигне 35 км/ч. Батериите можели да осигурят движение в продължение на три до шест часа, или около 80 км с едно зареждане. Скоростта на превозното средство се регулирала чрез 12-скоростна кутия - шест предавки за движение напред, две задни предавки и четири за спирачките.

Историческата електрическа кола бе представена за годишнината на музея на Порше в Щутгард. Там могат да бъдат видени култови, спортни и прочути модели от екстравагантната марка. Последните няколко десетилетия Порше е на върха на славата, с двигатели на бензин. Сега колелото се завърта и всички погледи се насочват към хибридите и електромобилите. Какво ли ще има в музея на Порше след още 116 години?

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини