От х:

Днес в x:

Борисов: Няма да ида на разпит в ДАНС. Вестниците в неделя

Разделението в левицата продължава да е сред водещите теми във всекидневниците.

„Проектът АБВ да бъде замразен до евроизборите. За това настояха социалистите в Перник на общинска конференция, съобщи dir.bg. 
Преди дни, когато стана ясно, че АБВ ще се яви със самостоятелна листа на евроизборите, Първанов припомни думите си от преди години, че АБВ е пушката на стената, която ще гръмне в третото действие. Надявал се да не става така, но събитията в българската политика го наложили. 
Днес областният лидер Ненко Темелков помоли Георги Първанов, който е гост на форума, да "върне пушката на стената". Социалистите настояха дебатите, инициирани от АБВ, да бъдат проведени след евровота на конгреси и форуми на партията. 
"Нека ме изключи от партията този, който е направил повече от мен за левицата", заяви пред журналисти Георги Първанов. Според него избори не се печелят с дисциплина, а с идеи от силни лидери, които не разчитат на услужливото тълкуване на устава. "Печелят избори онези, които могат да запазят доверието на хората", коментира той. Според бившия държавен глава стартирането на АБВ създава шанс на хора, които са качествени, за идеи, които си струват, и това притеснява всички..." - в. „Сега".

„На нож бе посрещнат от своите Георги Първанов в Перник. Експрезидентът дойде като гост на общинска конференция на БСП, свикана като отчетна, и със задача да подреди предложенията за листата на столетницата за евровота. Обстановката бе привидно спокойна, но седнали един до друг в президиума, Първанов и местният лидер на социалистите Ненко Темелков нито за миг не размениха усмивка и поглед дори. Това продължи до момента, в който Темелков приключи с отчетния доклад за делата на БСП в Перник. В края на изложението си с видимо вълнение в гласа беловласият червен лидер взе да коментира АБВ и с лично мнение се обърна към експрезидента: "Моля другаря Първанов да върне пушката на стената". Темелков поиска експрезидентът да замрази АБВ до евроизборите, а след това на партийни форуми да си кажат кривиците. Така бе даден тон на изказванията от залата...  
Пръв взе думата един от най-уважаваните социалисти в Перник. Валентин Петков, който отскоро е шеф на "Български пощи" ЕАД , припомни съчките на хан Кубрат и надписа върху сградата на Народното събрание за съединението, за да направи извода, че разделянето не е сила. Речи дръпнаха и други хора от местното партийно ръководство, все с настояването АБВ да се върне във фризера. Преди да вземе думата самият Първанов, развълнувано говориха повече на него лично, отколкото на залата и много от възрастните социалисти. "Откажете се, другарю Първанов, моля Ви от сърце", стана възрастна жена...
"Помислете, другарю Първанов, не цепете партията - това ще бъде крах. Така мислят хората от периферията, на чиито гласове разчитате за АБВ", предупреди неин набор от село Кладница...
Не по-малко красноречив в упреците си беше и военният министър Ангел Найденов, който също беше гост на конференцията в Перник. Той подчерта, че проектът АБВ обслужва интересите на ГЕРБ, а резултатите от евроизборите имат отношение към националната политика и успехите на правителството. "Георги, 16 години сме заедно, познаваме се и четири преди това, но тази работа с конкурентната листа не е читава", каза Найденов от трибуната, обръщайки се към Първанов..." - в. „Стандарт".

"Стартирането на АБВ създава шанс на хора, които са качествени, за идеи, които си струват, и това притеснява всички, заяви Първанов. Той увери, че АБВ ще има своя листа на евровота, която ще бъде оглавена от Ивайло Калфин и допълни, че ще бъде обоснована алтернативна политика и идеи. Започваме да го правим буквално следващата седмица, когато ще представим всички свои виждания по демографската политика, която за нас е проблем номер едно", каза Първанов.
Ще представим своя визия за енергийната политика, като нашите послания ще бъдат адресирани към всички институции и партии с идеята да се постигне диалог, целящ съгласие по основните приоритети на държавата, отбеляза той.
Евроизборите са важни преди всичко като възможност за политически дебат, каза още Първанов. Той определи като погрешна тезата, че съдбата на правителството зависи от евровота. Тя зависи от това доколко кабинетът се справя с проблемите на управлението, подчерта Първанов. По думите му, ако управлява добре, правителството ще се утвърди и ще върне доверието.
АБВ е опит да се промени БСП, да се консолидира българската левица около модерни, силни перспективни идеи, подчерта Първанов..." - в. „Труд".

„Аз не сменям партията си", заяви евродепутатът Ивайло Калфин по бТВ.
Той посочи, че не вижда лична изгода в новия проект АБВ.
"Ако имах изгода, щях да си запазя сегашната си позиция. Аз тежа по-малко от БСП,  знам, че рискувам много с този ход", каза представителят на България в ЕП.
Според Калфин в разговорите му със Сергей Станишев позицията му листата на БСП за вота за Европейски парламент е била избираема. Бившият външен министър, който не е член на партията, е имал проблем с ръководството на партията относно изказване на редица свои възгледи.
Според него ръководството на БСП води кампания срещу Калфин.
"Ние не цепим БСП. Ние даваме алтернатива на тези избиратели, които не са под контрол", допълни евродепутатът..." - в. „Труд".

„В БСП няма идеен разрив, каза пред Би Ти Ви евродепутатът Илияна Йотова и допълни, че не вярва в хипотезата, че движението АБВ носи допълнителни гласове на левицата.
"Нямам абсолютно никакви проблеми тогава, когато искам да кажа нещо, с което не съм съгласна. Аз имам своите забележки към много от своите другари, но го казвам там, където му е мястото".
„Основната разлика между мен и Ивайло Калфин е, че аз дойдох в БСП в най-трудния момент, макар че съм член на партията много преди това. Дойдох с ясното съзнание, че правото беше на нейна страна и тези, които предричаха бързата смърт на социалистическата партия, не си даваха сметка, че съвсем скоро тя ще израсне наистина като феникс от пепелта и това се случи 1999 година - пробивът на местните избори..." - в. „24 часа".

"След половин година лидерът на Българската социалистическа партия Сергей Станишев ще се оттегли от своя лидерски пост." Това заяви журналистът Виза Недялкова в ефира на БиТиВи в събота като допълни, че не става дума за конспирация. "Този ход е ясен."...
"Станишев няма да продължи да бъде лидер на БСП и Георги Първанов можеше да изтърпи половин година," е мнението на Недялкова, която изрази недоумение, че все пак Първанов не е изчакал и го обясни така: " трябва да е имал много, много силен личен мотив". Според нея, необяснимите неща в тази ситуация са личните отношения.
"Кариерата на Сергей Станишев е европейска. Когато става дума за ръководенето на БСП, е още по необясним хода на Георги Първанов, защото на всички е ясно, че Сергей Станишев очаква, му предстои и му е подготвена европейска кариера," каза още в тази връзка Недялкова. Тя обясни, че няма представа какъв точно пост ще заеме Станишев, но предположи, че ще бъде еврокомисар.
По време на разговора в студиото, Недялкова потвърди, че Станишев е имал този изход  и той е подготвян да се случи лека полека. "Той има този изход и го има още от както стана председател на партията на европейските социалисти." - в. „Дневник".

Новият скандал с подслушване, избухнал след публикациите за среща между Бойко Борисов и Георги Първанов също е сред темите на съботните вестници.

"Настоявам, като лидер на опозицията, прокуратурата да възложи на надлежните органи, да открият тези, които продължават да ми превръщат дома в "Биг Брадър", в обществено място и достояние"... 
Бившият премиер каза, че няма да отиде в ДАНС, за да го разпитват за сигнала за подслушване, предаде"Фокус". "Сега се опитаха разцеплението на БСП да ми го припишат на мен. Как става това? Излиза една госпожа и казва - имам запис. Аз затова отидох, и подадох сигнал. Аз не съм подал сигнал да ме разпитват. Аз съм подал и в сигнала много ясно съм описал (казвам го заради платените медии), че в предаването на Милен Цветков по Нова телевизия съм слушал как се говори, че в моя дом е имало среща, която е била записана", каза Бойко Борисов. 
Всеки има своите тайни, своите изконни мисли 
Ето и още от откровенията на Борисов:
"Всеки човек си има дом, има си стаичка, има си спалня, има си кътче. Това и Конституцията го защитава. Всеки от вас, предполагам, има място, където обича да се усамотява. Всеки има своите тайни, своите изконни мисли. Откъде-накъде? Щели да ме разпитват за това, че ме подслушват. Не, намерете ги, арестувайте ги и ги вкарайте в затвора. Това е задачата, а не да ме викат да правят панаир в ДАНС - и аз няма да отида. Да дойдат, да им кажа още веднъж - да си извадят предаването на Милен Цветков. Там ясно и точно е казано, че има запис от среща."
"А вие, хората, журналистите могат да ме питат - вие с Първанов ще правите ли коалиция, няма ли? Както ви отговорих, че няма, няма, няма, няма. Това могат да ме питат, те са длъжни да ме питат заради техните читатели, зрители или слушатели. Вие може да ме питате да знаете как, като структура и организация, да си подреждате събитията. Някой ходи ли да пита примерно канцлера Меркел и шефа на социалистите в Германия като седнали да договарят коалиция, как са я договаряли, как са спорили? Има ли такова нещо? Нима този разговор не е интересен? Това е недопустимо" - в. „Дневник".

„Те се опитват да вдигнат костите на Мишо Бирата. Всички в БСП си знаят, че той си беше голям привърженик на БСП, приятел на Първанов, приятел на Златев, шеф на баскетбола, ходеха задно на баскетбол".
Такъв коментар направи в Силистра лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.
Митниците отиват, правят му проверка, спират го. Месеци наред той води съдебни процедури. Накрая българският съд приема, че митниците не са прави и му връща лиценза. И след два дни отиват пак на проверка. Това не е ли точно тормоз над бизнеса? Съдът, най-висшата инстанция, е казал, че е изряден. И става въпрос за една цистерна, която не знам има ли или не себестойност 20 хил. лв., която искат да продадат, за да платят заплатите на работниците. Сега тази пивоварна я е взел Гриша Ганчев, доколкото разбрах... Той им даваше бира и кебапчетата, масите и столовете за Бузлуджа, и му вдигат костите. Никога той не е бил където и да е близко до мен или ГЕРБ. И те го знаят..." - в. „24 часа".

"Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че няма да отиде в ДАНС, за да го разпитват за сигнала за подслушване. "Сега се опитаха разцеплението на БСП да ми го припишат на мен. Как става това? Излиза една госпожа и казва - имам запис. Аз затова отидох, и подадох сигнал. Аз не съм подал сигнал да ме разпитват. Аз съм подал и в сигнала много ясно съм описал (казвам го заради платените медии), че в предаването на Милен Цветков по Нова телевизия съм слушал как се говори, че в моя дом е имало среща, която е била записана", каза Бойко Борисов...
"На мен ми е интересно примерно какъв е бил разговорът на шефа на „Газпром" с Орешарски. Обаче няма къде да го прочета - за тези работи няма флашки. Или как се правят шефове на агенции. Изглежда, че упреците към нас, че ГЕРБ е подслушвал - пък няма за един излязъл, дори някакво внушение няма, че е излязъл. А за нас непрекъснато", заяви Борисов.
„Затова вече медиите - където съм аз, и те там - да снимат, да слушат, така и така вече го чувам после. Това е огромно притеснение", добави той..." - в. „Труд".

Всекидневниците съобщават и за скандал с оръжейни доставки за Сирия, в който е замесена и България.

„България е замесена в скандал за оръжейни доставки за сирийския режим. През последните седмици Русия е засилила доставките си на въоръжение за режима в Сирия. Тези доставки включвали бронирани машини, безпилотни самолети и бомби с прецизно насочване. Част от оръжието идвала от България. 
Според "Ройтерс", доставките се осъществяват или директно от Русия, или чрез търговски схеми с доставчици от България, Румъния или Украйна. 
Източниците от международната оръжейна търговия твърдят, че в тези държави има изобилие от съветско въоръжение, а доставчиците не смеят да разочароват руснаците. 
Говорителят на българското външно министерство коментира за bTV, че междуведомствената комисия за оръжейна търговия не е издавала разрешителни за оръжейни сделки за Сирия.
"От началото на конфликта няма издавани разрешения за износ на оръжие от България към Сирия, така че няма издавани такива разрешителни", обясни говорителят Ивайло Кашканов. 
Междувременно стана ясно, че САЩ не могат да потвърдят информацията на Ройтерс, че Русия е увеличила оръжейните доставки, заяви говорителката на Държавния департамент Джен Псаки. 
Псаки е обсъдила по-рано в петък въпроса с държавния секретар на САЩ Джон Кери. Позицията на Кери е, че ако тези съобщения са верни, това със сигурност ще предизвика големи безпокойства за ролята, която играе Русия.  
"Нямаме независимо потвърждение на тези съобщения", подчерта същевременно Псаки." - в. „Сега".

„България не е замесена по никакъв начин в износ на оръжие за Сирия. Това обяви говорителят на Министерството на външните работи Ивайло Кашканов пред БНР относно излязлата информация в петък от Агенция Ройтерс, че Русия е увеличила през последните седмици оръжейните доставки за Сирия, включително чрез профилирани компании от Румъния, България и Украйна, в опит да помогне на режима на Башар Асад в борбата му срещу бунтовниците.
"Това, което мога да заявя съвсем официално е, че нашата Междуведомствена комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжие за масово унищожение не е издавала никакви разрешителни за износ на оръжие и стоки с двойна употреба за която и да е от страните в сирийския конфликт," категоричен бе той.
От румънското външно министерство вече също отрекоха тези твърдения..." - в. „Стандарт".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини