От х:

Днес в x:

Цената на човещината

Трапезарията за бедни на Траилов. С около 20 000 лева той ще храни 99 души 4 месеца

Рядко съм се вълнувал така, докато пиша обикновена информационна дописка. Става дума за статията „Най-бедните вече без отстъпка за храната от патронажа“, публикувана в четвъртък в Haskovo.net. В нея става дума за това, че се променя Наредбата за местните такси и цени на услуги в Хасково. С готвената промяна, внесена като докладна записка от кмета Георги Иванов, отпада отстъпката от 40 процента за храната, която заплащат на патронажа хора с личен доход до 150 лева. Да уточним, че става дума за инвалиди, самотни старци, с минимална или социална пенсия, сираци, деца с увреждания. Тоест най-слабите, уязвими и беззащитни членове на обществото. С промяната те вече ще плащат на 100 процента цената на хранителните продукти, плюс разходите за доставката. (Искрено се надявам да става дума за обикновен пропуск от страна на чиновниците, за нелепо недоглеждане. Надявам се, а може би не само аз, че вносителят в последния момент ще си оттегли предложението. Или пък че 41-те общински съветници в зала „Хасково“ ще затворят очи за минута и ще се взрат в душите си, преди да гласуват „за“.)

Само преди ден Haskovo.net публикува материал за трапезарията за бедни, организирана от Николай Траилов по програма към социалното министерство. От информацията става ясно, че трапезарията е за 99 души (капацитетът на домашния патронаж в Хасково (умишлено пропускам „социален“) е почти същият - 100 места. Сумата за изхранването им за 4 месеца е 19 483 лв. С други думи, за една година разходите за храна биха били около 60 000 лв.

Ако приемем, че всичките 100 души от патронажа ползват досегашната 40-процентна отстъпка, излиза, че общинският бюджет ще получи в повече 24 000 лева. Левчета, събрани от най-бедните и беззащитни граждани на Хасково. Част от тях след промяната ще са и обречени.

Тези 24 000 лева са цената на човещината. Която някои са готови да платят, а други – не.

Когато в края на миналата година ОбС реши да увеличава таксите за детски градини, смели майки от Хасково скочиха в защита на децата си. Само фейсбук групата им наброява над 3200 членове. Възрастните, самотните, обречените, явно няма кой да защити. Повечето от тях не могат да стигнат дори до кварталния магазин за хляб, та ще дойдат в зала „Хасково“ да защитят скромното си парче хляб. Всъщност те едва ли и подозират какво се случва.

Преди няколко години Haskovo.net писа за безчовечното отношение към бездомните кучета, отровени с химикали и захвърлени в контейнер за боклук. По-късно мнозина бяха възмутени, защото впоследствие популацията на бездомните кучета се увеличи драстично, а при всеки случай на нахапан човек ни напомняха, че това става едва ли не по вина на медията. Въпреки че в тогавашния материал не ставаше дума да се оставят бездомниците да се плодят на воля, а само се апелираше за хуманно отношение към тях. И един цитат по памет от онзи материал: „По отношението към животните можем да съдим и за отношението на дадено общество към човека.“ Обвиниха ни: Преувеличавате!

Ето ви доказателството.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини