От х:

Днес в x:

Нов атентат във Волгоград, взривен е тролейбус (обновена)

Взрив е избухнал в тролей във Волгоград, съобщи "Гласът на Русия".

Загинали са най-малко 14 души. Сред тях има и дете на една година. По последна информация ранените са 28 души.

Припомняме, това става само ден след терористичния акт на гарата в града, при който самоубиец се взриви, убивайки 18 души.
Така само в рамките на по-малко от 24 часа двата атентата убиха 32 души, ранявайки над 100.

Сред ранените е и шофьорът на тролейбуса, който е настанен в болница. Шестима от пострадалите са в тежко състояние.

Взривът станал в пиков час тази сутрин на улица Качинцев в Дзержинския район на Волгоград. Във взривения тролей имало много студенти, които отивали на лекции, съобщили очевидци.

Взривът е бил толкова мощен, че тролеят, който е бил препълнен, е напълно разрушен. Останал е само металният скелет.

Наоколо се намират пазар и магазини. Мощният взрив е счупил стъклата на сградите, намиращи се на мястото на извършения атентат. Експлозията е чута на километри. 

Семействата на загиналите ще получат по 1 милион рубли обезщетение от държавата, а на пострадалите между 200 и 400 хиляди рубли.

Най-вероятно става въпрос за пореден атентат на същите извършители, тъй като има прилики между него и случилото се вчера на гарата.

Официалната теория е за поставено взривно устройство в тролейбуса и не става въпрос за атентатор-самоубиец. Експерти заявиха, че е твърде рано да се говори дали бомбата е имала часовников механизъм или е задействана от разстояние.

Но малко по-късно разследващите от Руския следствен комитет потвърдиха, че атаката в тролейбуса е извършена от мъж атентатор-самоубиец. Мощността на експлозива е била не по-малко от 4 килограма тротилов еквивалент, обяви говорителят на комитета Владимир Маркин.

Руският Следствен комитет допълни също, че не изключва възможността да има връзка между вчерашния атентат и днес, тъй като поразяващите елементи, добавени към взривното вещество са идентични и при двете експлозии и най-вероятно са изготвени на едно и също място.

Националният антитерористичен комитет смята, че експлозията е станала в централната част на тролейбуса.

Следствието е убедено, че времето и мястото на атентата не са избрани случайно, тъй като сутрин този маршрут в района на Качинския пазар се ползва от много хора, в това число и студенти от близките вузове.

Според предварителната информация, атентаторът е Павел Печьонкин, който е роден в Република Марий Ел, съобщи източник за „Гласът на Русия".

Той се е присъединил към дагестанската съпротива през пролетта на 2012 година.

Родителите му нямат информация за него от септември 2013 година. Смята се, че той е фелдшер (парамедик) по професия към спешната помощ.

Във Волгоградска област е обявен траур от 30 декември до 3 януари в памет на загиналите при двата терористични акта.

С решение на губернатора са отменени всички новогодишни празнични мероприятия.
Отменени са и развлекателните сутрешни и новогодишни представления с масово участие на деца.

В същото време мерките за сигурност са засилени в столицата Москва, обявиха официални представители.

Президентите на Русия и САЩ са получили подробности във връзка с атентата. САЩ са предложили помощ на Русия, съобщи Белия дом.

Междувременно свидетели съобщават за експлозия до мол „Даймънд" в района на Тракторозаводски в града и взрив, който е имал за цел да удари миниван в района Краснооктябрски. Обаче РИА Новости опровергава информацията, като се позовава на градската администрация, след като социалните мрежи твърдят за взрив в района на Тракторни във Волгоград.

Припомняме, разследващи смятат, че при вчерашния атентат на жп гарата, при който загинаха 18 души и бяха ранени 45 други, терористите са били двама. Първоначално шахидка от Дагестан бе идентифицирана като извършителката.

По-късно обаче се появи информация, че самовзривилият се е мъж. На мястото на кървавия акт вчера бе намерен мъжки палец и част от граната. Обезвредена бе и неизбухнала втора граната, както бе намерен и пистолет. Мощността на експлозива е била не по-малко от 10 кг. тротилов еквивалент.

Вероятно едни и същи хора стоят и зад атентата във Волгоград от октомври тази година.

Във Волгоград за 15 дни е обявена най-висока степен на заплаха за подобни кървави нападения.



Източник: http://www.vesti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини