От х:

Днес в x:

Лавина погубила полковник от бойната авиация

Трагично загиналият снощи под снежна лавина на Боровец турист е полковникът от ВВС Стефан Разпопов. Той е известен сред колегите си като страстен планинар, правещ самотни преходи зиме и лете. Полковникът излязъл от станцията рано след обед и поел по любимите си пътеки към Мусала. Не отчел обаче повишената лавинна опасност от сравнително високите за Коледа температури. 
След като не се прибрал вечерта, е предприето издирването му. Открит е днес след полунощ мъртъв, потрошен от лавината.
53-годишният полковник Разпопов служи в авиацията вече 30 г. Бил е командир на авиобазата в Безмер, Ямболско. Летеше на щурмовика Су-25. Последната му длъжност беше зам.-началник на АОЦ (Авиационен оперативен център) - наследник на някогашния Централен команден пукт.
В АОЦ всички са като попарени. Колегите и подчинените му го характеризират като изключително ерудиран, отзивчив и достъпен.
Бел. ред. Според пресцентъра на ОДМВР-София, снощи мъжът се е отправил от Боровец, където бил отседнал в хотел, заедно със съпругата си към хижа „Мусала”, където заснел снимки. След това се отправил към местността над дворец „Ситняково”. По първоначални данни той сам е предизвикал лавината, тъй като е стъпил на козирката на склон, под който е било сухо и по този начин снежната маса се е свлякла и го е затрупала.  
След като мъжът не се е прибрал в хотела си вечерта, съпругата му е сигнализирала Планинска спасителна служба (ПСС), които са проследили следите на мъжа и го открили към 01.00 часа през нощта затрупан от сняг. В дрехите му са открити документите му за самоличност, портфейл и други лични вещи. 
ПСС са уведомили Районното полицейско управление в Самоков. Тялото на загиналия е откарано за аутопсия във Военномедицинска академия. По случая е образувано досъдебно производство. Мъжът е бил опитен планинар и е бил добре подготвен за преход в планина. Инцидентът е станал в участъка между хижа „Мусала” и в местността над дворец „Ситняково”. 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини