От х:

Днес в x:

Целувките - неочаквани аспекти

Всъщност целувката е едно от най-здравословните неща на света. До този извод са стигнали група учени, цитирани от портала delate.info.

Специалистите смятат, че позитивното влияние на целувката се разпростира на физическо и психическо ниво и се отразява благоприятно на външния вид.

Оказва се, че целуването е отличен метод за поддържане на организма във възможно най-добър тонус. На първо място по този начин укрепва сърдечно-съдовата система, тъй като по време на целуване пулсът се учестява. В тази връзка особено полезни са продължителните целувки, тъй като те подобряват кръвообръщението и съответно помагат за постъпването на кислород в мозъка. От своя страна, това подобрява паметта, повишава вниманието и влияе положително върху концентрацията.

Едновременно с това целувката подобрява действието на дихателната система заради учестеното дишане, по време на което дробовете работят бързо и „очистващо“.

И още един интересен факт – хората, които обичат да се целуват, по-рядко посещават стоматолог, тъй като целувките са най-доброто средство за нормализиране на киселинността в устата и за предпазване от кариес.

В допълнение целуващите се са по-здрави като цяло, тъй като целувките укрепват и имунитета. Това е така, тъй като по време на целуване в организма се изработват невропептиди, които отговарят за борбата с вирусите и бактериите. Също така естественият антибиотик, който се съдържа в човешката слюнка, при предаването от „човек на човек“ оказва допълнително противовъзпалително и противомикробно действие.

Не на последно място специалистите споменават, че при целуващите се хора кожата старее по-бавно и бръчки не се появяват толкова бързо.

Причината за това е, че в процеса на целуване участват общо около 30 лицеви мускула. При това по време на една целувка се изгарят около 30 калории, което помага за борбата с излишните килограми.

Психолозите пък са категорични – хората, които обичат да се целуват, са значително по-уверени в себе си и гледат на света много по-оптимистично от тези, които мразят целувките.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини