От х:

Днес в x:

Лидер на „Сивите вълци” иска политическо убежище в България

Смятаният за лидер на турската терористична организация „Сивите вълци" Левент Темиз е поискал политическо убежище у нас. Това стана ясно по време на гледането на мярката му за екстрадиция, предаде „Флагман".

Бургаският окръжен съд (БОС) реши да изчака окончателното решение на Комисията за предоставяне на убежище в Република България и едва след това да реши дали да върне Темиз обратно в Турция. В родината си той е подсъдим по едно от най-известните дела „Ергеникон" - за членуване във въоръжена организация. На първа инстанция Темиз е осъден задочно на 10 години затвор, но

Лидерът на "Сивите вълци" беше задържан на 8 август при опита да премине границата при ГКПП Малко Търново–Дерекьой с фалшиви документи. Темиз е пътувал под името Аян Джошкун. Службите ни тогава действаха по сигнал от Анкара.

Левент Темиз е един от обвиняемите по делото за държавен преврат - „Ергенекон“. Обвиняеми по делото са 275 души, сред които военни, общественици, журналисти и други. Самият Темиз беше осъден на 10 г. затвор на 6 август без да е в съдебна зала.

В момента адвокатите му обжалват. Според тях процесът е политически и клиентът им е жертва на репресия. Това са мотивите за поисканато убежище в България.

Сивите вълци са обвинявани, че стоят зад атентата срещу папа Йоан Павел II, извършен от Али Агджа на 13 май 1981 година. Броени минути след ареста той заяви, че е действал сам. По-късно хвърли вината върху България и съветските тайни служби КГБ.

През годините измисля все нови и нови версии като тази, че лидерът на Иран Хомейни му е заповядал да убие папата.

Източник: http://pik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини