От х:

Днес в x:

Загадките на най-дълбокото езеро в света

Дълбоките, мразовити води на езерото Байкал изглеждат спокойни, но ако се вярва на местните жители, този древен воден басейн изобилства от мистерии. Свръхестествени сили, древни проклятия, дракони, дори посещение от Исус - изглежда, че странните истории, свързани с това сладководно езеро в южната част на Сибир, нямат край. И все пак, дори и без фантастични приказки, езерото е едно очарователно място с невероятна красота и висока екологична стойност, заради която намира място в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Това е най-голямото и най-старото езеро на Земята, да не говорим, че е едно от най-уникалните в биологично отношение.

Преди да се потопим в най-странните митове и мистерии около езерото, нека хвърлим поглед към някои от най-интересните факти за него. За начало, езерото Байкал е най-дълбокото сладководно езеро на Земята с дълбочина 1 642 м. С площ от 31 722 кв. км то е най-голямото в света сладководно езеро. 20 процента от незамръзналата прясна вода на планетата и невероятните 90 процента от тази в Русия са събрани в езерото Байкал. Смята се, че ако всички други водоизточници на Земята пресъхнат, езерото ще може да осигури вода за човечеството в продължение на половин век. И въпреки това размерите и обемът не са единственото забележително нещо в Байкал: на 25 милиона години то е и най-древното езеро в света.

Езерото се намира в котловина, образувана от гънка в земната кора. Разривът, в който се простира езерото, го прави най-дълбокото в света. И пукнатината в земната кора се разширява с 2 см всяка година. Повече от 330 реки и други притоци се вливат в езерото, въпреки че то се отводнява само от една река - Ангара. Водите му са кристално чисти, което позволява видимост до 40 м дълбочина и ги прави идеални за наблюдения на огромното животинско многообразие, което живее под повърхността. Изобщо не е изненадващо, че за толкова старо и дълбоко езеро има много легенди и мистерии – като се започне с тази за появата му. Според местния фолклор езерото Байкал се е появило в резултат на удар от гигантски метеорит, който е създал огромна пукнатина в Земята.

Някои от магическите свойства, приписвани на Байкал, включват способността да удължава живота – на тези, които рискуват да се потопят в ледените му води, които са с температура от минус 5 градуса. Островите в езерото имат своя собствена митология. Най-големият от тях, Olkhon Island, е третият по големина остров в езеро в света – смята се, че е родното място на Чингис Хан. Легендата разказва, че Исус Христос също е посетил района и благословил земята на север от Байкал, но не обърнал внимание на терена на юг от езерото – според местните това е причината там пръстта да е неплодородна. Cape Ryty, разположен на западния бряг на Байкал, се смята за прокълнат. Местните твърдят, че посещение там може да доведе до внезапна смърт.

Източник: profit.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини