От х:

Днес в x:

НАСА разпространи изображение на древно езеро, простирало се на 150 000 кв. мили из Сахара

НАСА разпространи изображение от въздуха на някогашно езеро – по-голямо от Каспийско море в Централна Африка.

Наречен Мега Чад огромният водоем се простирал на площ от 150 000 квадратни мили из Сахара, и ако бе оцелял до днес щеше да е най-голямото езеро на земята.

Днешното езеро Чад е една малка част от предишното и е разположено по бреговата линия на древния водоем.

Експерти отбелязват, че огромното езеро се е свило за около едва 200 години до настоящия си размер от 137 квадратни мили.

Езерото, простиращо се из Чад, Нигер, Нигерия и Камерун, намаляло още повече в резултата на употребата му за питейни нужди.

Подробности за темпото, с което езерото се е свило, бяха разпространени през 2015 от британски учени.

Смята се, че влажният период в Северна Африка, с обилни валежи в Сахарския регион, е приключил рязко преди около 5 000 години, а басейнът на езерото Боделе – понастоящем огромен източник на прах в атмосферата, е пресъхнал преди около 1 000 години.

Откритието на учените сочи, че фертилизацията в Амазония може да е станала факт преди 1000 години, като си остава загадка как джунглата се е сдобивала с жизненоважни хранителни вещества преди това.

Учените открили, че промяната е настъпила в рамките на една няколко стотин години – много по-бързо от първоначално смятаното.

Прах от Боделе бива разпръскван над Атлантическия океан и обогатява с хранителни вещества тропическите гори в Амазония.

Учените сравняват амазонските тропически гори с висяща кошница. При ежедневното напояване, хранителните вещества се отмиват от почвата, а те трябва да бъдат заменени с нещо, за да оцелеят растенията.

В случая друг, външен източник поддържа почвата плодородна.

Депресията Боделе често се сочи като най-възможния източник на тези хранителни вещества. Но според изследванията този процес е в ход от едва 1000 години.

За анализа на упадъка на Мега Чад били използвани сателитни изображения, които картографирали предишните брегови линии.

Били анализирани и брегови седименти, за да бъде изчислена възрастта на бреговите линии, проследявайки историята на езерото през последните 15 000 години.

Източник: dailymail.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини