От х:

Днес в x:

В Момчилград изграждат център за настаняване от семеен тип на деца с увреждания

Центърът за настаняване от семеен тип за деца с увреждания ще бъде най-новата социална придобивка на община Момчилград. В момента кипи усилена подготовка за строителството на обекта, който се намира в близост до общинска болница „Д-р Сергей Ростовцев”. Проектът се осъществява по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 и е на стойност 675 688 лв. Услугата се очаква да стартира към средата на следващата година след одобряване на изготвен проект от общината по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Той ще бъде входиран веднага след приключване на строително-монтажните работи.  

Социалният център ще осигури сигурна и безопасна среда за живот на 10 деца с увреждания, настанени в специализирани институции. Те ще имат достъп до здравна профилактика, здравни грижи, лечение и рехабилитация. Всяко дете ще получи помощ от специалисти за придобиване социални навици и интегриране в средата на своите връстници. В центъра ще се осигурява денонощна грижа от висококвалифициран персонал.

Тясна връзка ще се поддържа и с училищата за професионална ориентация и качествена подготовка на младежите с цел успешната им социална интеграция.   

След изграждането на специализираното жилище и неговото обзавеждане ще се осигури лично пространство на всяко дете, като то ще има възможност да се развива и живее в атмосфера на домашен уют.

Изграждането на центъра за настаняване от семеен тип за деца с увреждания се осъществява след редица реализирани социални проекти, по които кандидатства община Момчилград. Наличието на Дневен център за деца с увреждания и Център за обществена подкрепа в общинския център са само част от изискванията за реализирането на проекта.

Община Момчилград предоставя до своите съграждани и други социални услуги – „Личен асистент” по проект „Подкрепа за достоен живот”, домашен санитар по схема „Помощ в дома”, „Обществена трапезария”по проект „Подадена ръка” и „Приготвяне на храна за нуждите на Домашен социален патронаж.

С функционирането на Центъра за настаняване на деца от семеен тип социалните услуги ще обхванат над 300 момчилградчани – деца и младежи с увреждания, възрастни и самотни хора, социално слаби семейства и лица.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини