От х:

Днес в x:

Търсят идеен проект за 100-метров Левски край границата

Джоко Росич  призовава българите да се присъединят към идеята за изграждането на монументалния комплекс “Васил Левски“ край Свиленград. Клипът с гласа на големият актьор вече се завъртя по радиостанциите.
Колосална статуя на Апостола, която ще бъде построена на входа на Европейския съюз, трябва да бъде завършена до 2017 г., когато се навършват 180 години от рождението му. Идеята на авторите на проекта - сдружението "Аз обичам България", е комплексът  да бъде построен изцяло с дарения. С тази цел от началото на декември стартира и специално открит телефонен номер  0900 51 555. Обаждането е на  стойност  99 ст. за абонати на Виваком. Комплексът ще бъде на  хълма в местността “Левката" край Свиленград, непосредствено до магистрала „Марица“ и ще се вижда още от границата с Турция. 
Преди около два месеца на кръгла маса се събраха инициаторите на начинанието, Съюза на архитектите в България и  специалисти в областта на архитектурата, скулптурата и изобразителното изкуство,  за да начертаят конкретни действия за осъществяване на проекта.
След разговорите беше обявен конкурс за идеен проект с награден фонд  35 000 лв. С два месеца беше удължен и първоначалния срок за подаването на разработките. Своето виждане за комплекса творческите екипи  трябва да подадат до 31 март. На 15 април журито ще има последната дума за цялостната визия. Тогава ще бъде обявено и крайното решение.
Едно от задължителните изисквания е общата височина на целия монумент да да е не по-малка от 100 м. Основната идея на инициаторите е да реализират монумента на територията на България като символ на колективната памет, която да сплоти българите във време на финансова и духовна криза. Заради това друго от изискванията е Дяконът да бъде изобразен с ясен лик, без оръжие и други символи на агресия.
Комплексът ще включва още  интерактивен музей, в който ще бъдат пресъздавани най-ярките моменти от българската история, информационен център, изложбена зала и зона за отдих.
Според направеното проучване от инициаторите на проекта „Аз обичам България” измежду 1020 души, 98% са категорично ЗА построяването на паметник на Левски от всички българи. 

Идеята подкрепят и много от именитите българи. 

Един от тях е проф. Андрей Пантев. Той подкрепя идеята с думите: Не вярвам да има българин, който да не би дал един лев за паметник, той няма да го даде толкова за Левски, колкото за бъдещи поколения, да се знае, въпреки всичко отблъскващо и заобикалящо сега, че се пази един респект и той не е измишльотина, той не е химера, той не е изкуственяк... И точно в този смисъл можем да кажем – ето я обединителната фигура, която е останала непроменена като стойност и величина”. 
За мястото на комплекса, който ще бъде издигнат на границата на Изтока и Запада, Пантев е категоричен: На тези три граници ще се види, че погледът на Левски е бил много по-далечен. Че не са се осъществили тези идеи и идеали за една по-голяма България, в чисто духовен аспект. И като стои там, съседите определено ще 
гледат с респект на това, че почитаме своите герои.
 
 
 




Зад идеята застава и Христо  Мутафчиев: България я има, благодарение на онези, които са живели преди нас. За мен Левски означава много. Свързан съм по пряк и косвен начин с тази личност, защото самият аз съм от Карлово. Затова приемам построяването на негов паметник като кауза и възнамерявам да стигна до край. Левски е една от малкото личности в историята на България, които имаме и не бива по никакъв начин да бъдат опетнявани, напротив – трябва да държим на тях, за да знаем кои сме и откъде произлизаме.”
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини