От х:

Днес в x:

Оцветителите в храните карат хората да буйстват

Оцветителите, които се използват в храните у нас, са разрешени за употреба в ЕС. Това са съставки от естествен и изкуствен произход, които се ползват за оцветяване. Дали е правилно или не е друг въпрос. Но според Европейската комисия е безопасно. Това обясни пред "Телеграф" Асен Ненов - експерт по храните.
Той стана известен с твърдението, че се ползват бръмбари за оцветители в луканките. Ненков, обаче, обясни, че е бил цитиран неправилно.
"В най-различни продукти се използват тези оцветители. Трябва да се види конкретният продукт, за да се каже дали е вложено или не. Оцветителите, за които се смята, че предизвикват хиперактивност, са азобагрилата", поясни експертът. "В Европа има натиск за преосмисляне на влагането на азобагрилата, особено в продукти за деца като дъвки, сокове, бонбонки и др. Има зелено, червено оцветяване с азобагрила", добави той.
Ненов посъветва потребителите внимателно да четат етикетите. Според него, понякога има кампании, които преекспонират злокобни неща, които не винаги са верни. Така например не всички Е-та са толкова опасни. "Проблемът е основно в имитиращите продукти. Това са ерзац продукти, които имитират някакви други храни. Човек се заблуждава, че това е нещо, което може да приема като храна", посочи експертът. По същия начин безалкохолните и газираните напитки съдържат само вода, оцветител, подсладител и аромат и в тях всъщност няма нищо естествено.
Добрата новина е, че има потребители, които все по-активно търсят информация за храната. Интернет и социалните мрежи улесняват процеса.

Източник: http://dnesplus.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини