От х:

Днес в x:

Проект на школо и забавачка най-добър в страната

Част от децата в клуба по рисуване

Деца и ученици от етническите малцинства в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ ще бъдат интегрирани по проект, който носи атрактивното име ШАРЕНО. Абревиатурата означава „Шанс за активно равнопоставено европейско недискриминиращо образование“.

В него участва и 17 ОДЗ „Иглика“. Общо в проекта са включени приблизително 210 деца, 15 учители и двама външни ръководители. Обхваща работа с етническите малцинства, обясни директорът на училището Костадин Калъпов. Той добави, че децата от школото в проекта са близо 50%, останалите са от забавачката.

Целта е да се подпомогне процесът на адаптация към образователната среда на деца в етнически смесеното училище и детска градина чрез допълнителни познавателни дейности, извънкласни дейности и други. В тази връзка са създадени различни клубове – има допълнителни обучения за изучаване на български език, лятна занималня и други. Лятната занималня предразполага бъдещите първокласници да се адаптират към учебния процес. Към тази дейност имаше голям интерес, каза още Калъпов.

Нашият проект е класиран на първо място в цяла България, каза координаторът на проекта Красимира Дамянова, която е и педагогически съветник в школото.

Стойността на проекта е 75 166 лв. Продължителността му е 10 месеца. Осъществява се с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ съфинансирана от Европейския социален фонд.

Анета Кутелова

Директорът Костадин Калъпов и директорката на детската градина Венета Тенчева
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини