От х:

Днес в x:

Стефан Димитров: Общината има неразплатени задължения в детските градини!

Председателят на ОбС Стефан Димитров коментира предстоящата сесия на среща с журналисти

Писмо от Министерството на финансите, в което се казва, че Община Димитровград има задължения и трябва да ги изчисти до края на годината показа пред журналисти днес председателят на Общинския съвет Стефан Димитров.

Той свика пресконференция за предстоящата сесия на местния парламент, която ще е този четвъртък, 28 ноември. Димитров коментира една от точките в дневния ред, която касае актуализацията на бюджета на Общината.

"Според мен, Общината има задължения и ще продължава да ги има, защото в някои случай бе направен един предизборен бюджет от гледна точка на парламентарните избори. Една голяма част от средствата бяха разходвани в първото полугодие преди изборите", каза председателят на ОбС.

По думите му, актуализацията на бюджета показвала, че Общината ще има доста неразплатени средства към края на годината, като голяма част от тези средства са в сектор "Образование" и по специално в детските градини.

Това се посочвало и в писмото на Министерството на финансите, където пишело, че не само в местните дейности, но и в държавните делегирани дейности се получава забавяне на плащанията.

Темата е била коментирана и на среща на бюджетната комисия към Общинския съвет, от където са настояли пред кмета Иво Димов задълженията в детските градини да бъдат изчистени до края на годината.

"Трябва да бъдат направени такива размествания, че детските градини да влезнат в 2014 година с нулеви задължения", заяви още Димитров. Той цитира кмета Иво Димов, който е заявил на срещата, че към момента неразплатените средства на детските заведения в Общината са към 200 000 лв.

Той изрази личното си мнение, че ако тези задължения не бъдат изчистени, през следващите години в Общината ще се наложи повишение на таксите, подобно на предложението в съседно Хасково, защото в бюджета "зее дупка".

Шефът на ОбС посочи, че в предложената на сесия актуализация на бюджета са изключени една голяма част от дейностите за превенция в детските заведения, което означавало, че те няма да се изпълняват през годината.

"В крайна сметка, неплащането води до предлагането на по-ниска услуга от гледна точка на образованието на децата в градините и на родителите ще се наложи да си плащат уроците по англ. език, спортовете , които тренират децата и други дейности", заяви Димитров. Малчуганите трябва да бъдат не само гледани и хранени, но и образовани в детските заведения, допълни той. Припомни още, че миналата година също е имало неразплатнени разходи в бюджета по отношение на детските заведения, кой са възлизали на 100 000 лв.

Кметът Иво Димов да направи корекциите си в бюджета до края на годината и да си изпълни ангажиментите към децата на Димитровград, посъветва още Димитров.

 Dimitrovgrad.bgvesti.net

За финансови проблеми в детските градини предупреди днес Стефан Димитров
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини