От х:

Днес в x:

Човек на Доган влиза в управата на Петрол Холдинг

Бившият депутат от ДПС във Великото народно събрания и във всички парламенти на прехода без настоящия, Юнал Лютфи ще бъде новият член на Надзорния съвет на Петрол Холдинг.

Това изненадващо обяви собственикът на 53.5% от акциите на компанията, притежаваща десетки бензиностанции у нас, президентът на световната федерация по шах и бивш президент на автономната република Калмикия, Кирсан Илюмжинов.

Илюмжинов идва тук, за да затвърди позициите си като собственик на 52.5% от акциите в компанията, които от години са обект на съдебни спорове между него, Денис Ершов и Александър Мелник от една страна и другите претенденти в лицето на бизнесмените Митко Събев и Орлин Тодоров.

За отбелязване е, че само в рамките на седмица двата лагера оспорващи си мажоритарния дял от компанията направиха стъпки за вписването в ръководството на компанията в Търговския регистър. Успешни се оказаха тези на Денис Ершов и Алаександър Мелник.
Илюмжинов заяви, че е предложил на Събев да бъде извършена съвместна одиторска проверка в компанията, която да оцени нейната текуща стойност. След това ще предложа на Събев да изкупя неговите 47.5%, а ако той не е съгласен - да купи моите, и ако не постигнем и тогава съгласие ще хвърляме чоп, каза с усмивка Илюмжинов и добави, че е участвал много пъти в подобно разрешаване на спорове.

Припомняме, Юнал Лютфи е вторият отказал се от Народното събрание политик, който в последните месеци заема висша позиция в голяма енергийна компания, след като бившият енергиен министър и депутат от БСП, Румен Овчаров влезе в надзорния съвет на Лукойл България.

Очаква се решението за новите назначения в управителните органи на компанията да бъдат взети официално от общото събрание на акционерите.
Друг участник в надзорния съвет на Петрол Холдинг се очаква да бъде представеният от Илюмжинов като френски общественик Жан Франсоа Пенел.

Кирсан Илюмжинов завяви, че компанията е в много тежко финансово състояние и е задлъжняла сериозно към Корпоративна търговска банка. Шефът на шахматната асоциация заяви, че е говорил със Цветан Василев и е постигнато съгласие за бъдещите начини за разплащане на взетите от Петрол кредити.

Илюмжинов заяви, че предстои той, чрез компанията си Креди Медитерене, да инвестира в Петрол 100 млн. евро.

Бившият президент на Калмикия заяви, че ще работи с Денис Ершов тук, като енергийният бизнесмен с литовско гражданство няма да получава заплата, заради тежкото финансово състояние на Петрол. Аз се радвам, че Ершов избра това, а не отиде в Монте Карло или на Сейшелите, допълни Илюмжинов.

В началото на пресконференцията Илюмжинов се обърна към присъстващите като приятели и обясни, че казва това, защото чувства България като своя втора родина. Той отвори емоционална "скоба" и припомни на присъстващите за това, че централната улица в София е кръстена на Александър Дондуков, който е от родината на Илюмжинов - Калмикия и как, докато е бил в България, князът е пращал писма до своите близки в тогавашната Руска империя.

На събитието участие взе и лидерът на КТ „Подкрепа", Константин Тренчев, който не взе думата.

Влизам в надзорния съвет на Петрол Холдинг защото смятам, че мога да помогна на компанията с моите контакти в балканските страни, Азия, Африка, Европа, заяви отказалият се от политиката бивш депутат от ДПС Юнал Лютфи.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини