От х:

Днес в x:

Най-големите сделки в България за 2013 г.

Един мобилен оператор, най-големият търговец на петрол и една банка смениха собствеността си през изтичащата година. Така накратко изглежда прегледът на сделките, но не само...

"Глобул"
През април норвежката "Теленор" придоби втория по големина мобилен оператор в България "Глобул". Гръцката ОТЕ съобщи, че се е съгласила да продаде българския си филиал на "Теленор" за 717 млн. евро (934 милиона долара), за да намали дълга си. 

Глобул е вторият по големина мобилен оператор в България с 4,5 милиона абоната и пазарен дял от 36%. Сделката включва и "Германос България".

"Петрол"
През декември фирма, близка до КТБ, закупила 47% от ”Петрол”. Продавач на пакета е частен съдебен изпълнител Мариян Николов Петков, като в случая става въпрос за изпълнение върху обезпечените срещу кредит акции.

Преди сделката пакетът от акции бе притежание на "Петрол Холдинг", за чийто контрол се води битка между Митко Събев и Денис Ершов.

„МКБ Юнионбанк” ЕАД
През август "Първа инвестиционна банка" АД (Fibank) подписа споразумение с унгарската МКБ Банк за придобиване на 100% от акциите на „МКБ Юнионбанк” ЕАД. 

„МКБ Юнионбанк” ЕАД заема 15-о място в банковата система с 1.5 милиарда лева активи по данни на БНБ към 30.06.2013 г. След придобиването на „МКБ Юнионбанк” ЕАД активите на ПИБ ще достигнат над 8.5 милиарда лева. 


ОЦК Кърджали
През ноември Първа инвестиционна банка бе обявена за купувач на оловния завод - част от ОЦК в Кърджали. Преди това през септември т.г. столичната фирма "Хармони 2012" купи цинковия завод за 8,6 милиона лева.

Дотук се стигна, след като един от най-големите кредитори на завода - Първа инвестиционна банка, спечели делото в съда и получи изпълнителен лист. Това се наложи, тъй като мажоритарният собственик Валентин Захариев не бе в състояние да обслужва кредита, отпуснат от ПИБ, нито да се разплаща със стотиците металурзи и на практика доведе до закриването на комбината.

"Каолин"
През февруари Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши покупката на минералодобивното дружество "Каолин” от страна на немската "Кварцверке” (Quarzwerke).  Сделката бе сключена в края на декември 2012 г. с "Алфа Финанс Холдинг" АД за контролния пакет от близо 67.32% от капитала на "Каолин". Цената бе 1.456 лв. за акция.

"Дарик Нет"
През юни "Нова Броудкастинг Груп" придоби 70% от "Дарик Нет" АД и така, след финализиране на сделката, ще стане собственик на всички сайтове, част от "Дарик Уеб", както и на най-голямата дигитална медийна компания в страната – "Нетинфо" АД.

След сделката активите на компанията включват популярните платформи за видео обмен и видео съдържание VBOX 7 и Nova Play, имейл платформата abv.bg, сайтовете за новини Vesti.bg, DarikNews.bg, Novanews.bg и сайтовете за спортни новини Sportni.bg и Gong.bg. 

"Инвестор.БГ"
През юни Телевизия "България Он Ер" купи около 90% от "Инвестор.БГ". Сделката бе сключена на фондовата борса. Прехвърлени бяха 1.28 млн. акции на средна цена 12.49 лв. Общата сума на сделката е 16 млн. лв.
Акционерната структура на интернет компанията беше силно раздробена, като най-големия дял досега имаше фондът TECHNOLOGY IN CENTRAL AND EASTERN EUROPE - 21.38%. Създателят й и неин изпълнителен директор Любомир Леков притежаваше 13.10%, а финансистът Николай Мартинов - 13.21%. 

Пивоварна "Леденика"
През август компанията "Литекс" на Гриша Ганчев купи фалиралата пивоварна "Леденика". Цената на сделката е около 12-13 млн. лв. Новият собственик се очаква да инвестира в технологичното обновление на пивоварната поне 10 млн. лева. 

...и НЕСДЕЛКИТЕ, които привлякоха внимание 

ВМЗ Сопот
Остарели оборудване и технологии, неефективно производство, трупащи се загуби, постоянен финансов глад. През юли ВМЗ-Сопот получи 27.5 млн. лева и заплатите на работниците бяха изплатени. Парите бяха осигурени, след като Държавната консолидационна компания (ДКК) придоби акции на стойност 27,5 млн. чрез увеличаване на капитала на дружеството. 

"Доверие"
През юни стана ясно, че настоящият мажоритарен собственик на пенсионното дружество Доверие TBIH Financial Services Group с дял от 92.58% планира да се раздели с компанията. Купувач се оказа регистрираната в Англия "Юнайтед Кепитъл". От своя страна тя пък е контролирана от руската Инвестбанк, която преди месец изгуби лиценза си в Русия.Първи срещу сделката се обявиха от синдикатите. Според тях купувачът е офшорна компания с неясна собственост.

"Общинска банка"
През май Столичният общински съвет реши да включи всичките си акции - мажоритарен дял от 67%, в годишния план за приватизация.

Столичната община си върна контрола върху банката в края на миналата година с помощта на БНБ. Тогава централната ни банка отне временно правото на глас на няколко дребни акционери - фирми, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини