От х:

Днес в x:

Рекордно производство на опиум в Афганистан

Земеделските площи с опиумен мак в Афганистан достигнаха рекордни нива през 2013 г., което може би се обяснява с желанието на производителите да се предпазят от евентуално дестабилизиране на страната с наближаването на окончателното изтегляне на войниците от НАТО, сочи доклад на ООН, цитиран от световните агенции.

От опиумния мак се извличат опиум и хероин.

Засетите с опиумен мак площи са се увеличили от 154 000 хектара през 2012 г. до 209 000 хектара през 2013 г., което е нарастване от 36 процента. Досегашният рекорд бе 193 000 хектара през 2009 г., се казва в доклада на Службата на ООН за контрол на наркотиците и предотвратяване на престъпленията.

В резултат на това производството на опиум е достигнало 5500 метрични тона (6060 тона) през 2013 г., което е увеличение от 49 процента спрямо 2012 г., се казва в доклада, който е изготвен съвместно от службите на ООН и властите на Афганистан.

Трафикът на наркотици от Афганистан, който е водещият световен производител на опиум, е от пряка полза за талибанските бунтовници, които печелят от него между 100 и 400 милиона долара годишно по данни на ООН и афганистанските власти, отбелязва Франс прес.

"Връзката между несигурността и отглеждането на опиум, която се наблюдава от 2007 г., продължава да е в сила и през 2013 г." - близо 90 процента от полетата с опиумен мак са съсредоточени в девет провинции, които са сред крепостите на талибаните, се подчертава в доклада на ООН.

Смята се също така, че приходите от отглеждането на опиумен мак ще се използват от някои военни командири, които се борят за власт с наближаването на президентските избори догодина, отбелязва Ройтерс.

Минали мерки на международната общност срещу производството на опиум включваха предложения да се засяват други земеделски култури и да се плаща на фермерите в някои райони да не отглеждат мак. Това обаче даде обратен ефект, след като фермери на други места започнаха да отглеждат опиумен мак с надеждата да получат пари, за да престанат, отбелязва Асошиейтед прес.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини