От х:

Днес в x:

Жълтият пушек изчезна, отстраниха аварията в "Неохим"

Днес над Димитровград през деня не се забелязваше жълт пушек във въздуха

Аварията в "Неохим" е отстранена, всички технологични газове се пречистват, в резултат на което отделяните в атмосферния въздух азотни не превишават допустимата норма. Това информираха от Регионалната еко инспекция в Хасково.

По данни на специалистите от системата за качеството на атмосферния въздух изпусканите от комин №9 азотни оксиди не водят до наднормено замърсяване на въздуха в Димитровград.

Според показателите, засечени от Автоматичната станция до ПМГ "Ив.Вазов" от 3 до 7 ноември не са отчетени превишения на средночасовата норма на азотен диоксид.

Регистрираните средночасови стойности за азотен диоксид са в интервала от 4 до 39,77 µg/m3 и са многократно под допустимата средночасова норма от 200 µg/m3  и под алармения праг за уведомяване на населението от 400 µg/m3. Стойностите са десетки пъти по-ниски от нивото, свързано с риск за здравето на населението и при превишаването на което се предприемат незабавни мерки, поясниха от РИОСВ-Хасково.

Припомняме, че след подадените сигнали в Регионалната екоинспекция на 4 ноември, експертите предприеха проверка. Те установиха, че жълто- кафявия дим се изпуска от комин №9 на инсталацията за производство на 60% азотна киселина (нов цех), който стартира работа след период на ремонт. Превишение е имало само в рамките на няколко часа, след което не са били надскачани пределните норми. Въпреки това, от РИОСВ не изключиха въжможността да бъдат наложени санции на завода.

Вчера писмо до РИОСВ и "Неохим" изпрати кметът Иво Димов, който се интесуваше каква е сутиацията към момента и какви са предприетите норми.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

    

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини