От х:

Днес в x:

ВМРО иска паметник на Таню Николов в Хасково

Лидерите на ВМРО обявяват намерението си да издигнат паметник на Таню Николов в Хасково

ВМРО иска да постави паметник на войводата Таню Николов в Хасково. Освен това партията на Красимир Каракачанов възнамерява да направи и филм за него. С това структурата в Хасково ще отбележи 120-тата годишнина от създаването на организацията.

Намеренията бяха оповестени на пресконференция днес в областния град. На нея присъстваха областният координатор Антон Андонов, шефката на хасковската структура Недялка Иванова и секретарят Данчо Атанасов.

Роденият в Хасково воевода Таню Николов е сред най-изтъкнатите дейци на ВМРО, отбелязаха хората на Каракачанов. По думите им филмът, който ще се снима с дарения и средства от самата организация, ще бъде готов до една година. Дотогава трябва да е готов и паметникът в Хасково, но за поставянето му е нужно съгласуване с архитектурния съвет и съгласието на общината, уточниха от ВМРО. Той също щял да се прави с доброволни дарения от симпатизанти на партията.

Таню Николов е сред най-известните имена в историята на организацията. Най-активна е дейността му в началото на миналия век в Беломорска Тракия. По-късно воеводата взема участие и в Балканската и Междусъюзническата война, завършва живота си в Асеновград през 1947 година.

Воеводите са си харесали място за паметника в градинката между двата бизнесцентъра, но това в крайна сметка ще зависи от общината.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини