От х:

Днес в x:

Закуската е важна дори и насила

Децата, които редовно закусват сутрин, изкарват по-добри резултати на тестове и се справят по-успешно с конкретно поставени задачи. Това сочи проучване на американски учени от Пенсилванския университет. Те провели изследване с 1269 деца на 6-годишна възраст.

И установили, че незакусвалите в сравнение със закусвалите имат с 6 точки по-малко на устните изпити, с 2,5 точки по-нисък резултат при решаване на задачи по математика и с 4,6 точки по-малко на общите тестове за интелигентност.

Учените обръщат внимание и на факта, че по-успешното справяне изпълва малките ученици с удовлетворение и добро самочувствие, което пък намалява случаите на разстройства в поведението.

Трябва ли обаче да караме съненото дете пряко волята му да закусва? Според диетолозите е добре непременно да хапне вкъщи, макар и малко - половин филийка, сварено яйце, чаша мляко, чай или айрян.

Това помага и за по-бързото разсъняване.

Специалистите посочват, че в ранна възраст познавателните способности се развиват ускорено. Закуската е необходима, за да достави на подрастващия организъм ценни хранителни вещества, които помагат за усвояването на знанията през учебния ден.

Експертите определят закуската като най-важното хранене за деня и напомнят, че детството е най-добрият период за възпитаването на здравословни навици. Сутрешното хранене е залог за поддържане и на нормално тегло.

Ако детето изпита остър глад след първия или втория час, то лесно ще се изкуши набързо да хапне нещо висококалорично. Редовното пропускане на сутрешната закуска може да създаде здравословни проблеми в по-късна възраст.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини