От х:

Днес в x:

Протестиращи гониха Орешарски, окупираха Министерския съвет

Кортежът на премиера Пламен Орешарскибеше блокиран тази вечер в центъра на столицата от над 100 души на кръстовището на улиците „Гурко” и „Г.С. Раковски”. Акцията беше организирана от противници на правителството, които излязоха на протест за 117-и пореден ден. Информацията, че Делян Пеевски остава народен представител предизвика отново обществено недоволство.

Около 19.00 ч. 
протестиращи подгониха премиера Пламен Орешарски в района на Софийската градска художествена галерия, където той откри изложбата на Жул Паскин „От Видин до Париж”.

Гражданите препречиха пътя на колата със скандирания „Оставка”, „Боклук” и „Мафия”. Служители на НСО и на МВР заедно с жандармерията направиха кордон, за да освободят коридор за преминаване на автомобила.

След като премиерът все пак се качи в служебния си автомобил, множеството го съпроводи по ул. „Гурко”, като блъскаше по двете правителствени коли и обръщаше по пътя им кофи за боклук.

На кръстовището на ул. „Гурко” и ул. „Г. С. Раковски” протестиращите препречиха пътя на автомобила на Орешарски като насядаха по земята. Колата на премиера направи ляв завой, опитвайки се да премине през тротоара, като служители на НСО и на МВР заедно с жандармерия й направиха кордон.

После протестиращата група се премести пред сградата на Министерския съвет, където според хората премиерът се е скрил. Под прозорците на кабинета му те продължиха да скандират искания за оставка. Демонстрантите развяваха български знамена и биха тъпани, издигнаха лозунги „Оставка” и „Уволнени сте”. Броят на протестиращите се увеличи значително.

Събралите се на кръстовището на ул. „Сердика” и бул. „Княз Ал. Дондуков”, които се опитваха да преминат до служебния вход на Министерски съвет, влязоха и в конфликт с полицаите, съобщи „Фокус”. Протестиращите хвърлиха димки в краката на полицаите. От МВР съобщиха, че шестима са задържани за нарушения на обществения ред.

Малко преди това обаче сред протестиращите се разпространи слух, че премиерът и лидерът на БСП Сергей Станишев са на среща в сградата на правителството. От правителствената пресслужба обаче отрекоха подобен разговор, посочва изданието.

Междувременно „Дневник” съобщи, че премиерът Пламен Орешарски е бил изведен пеша през желязна врата, която е в задната част на сградата на Министерския съвет, придружаван от няколко души охрана. Изданието се позова на разкази на участници в протестния митинг.

Тогава част от протестиращите се отправи към сградата на Народното събрание, други от демонстрантите започнаха да се разотиват. Там някои от протестиращите отново влязоха в конфликт с полицаите. Хората опитаха да разкъсат част от загражденията около парламента и напрежението ескалира. Полицаите обаче бързо овладяха ситуацията и възстановиха реда.

По-рано през деня от Протестна мрежа призоваваха всички граждани да излязат на площад „Независимост” тази вечер и да призоват правителството на премиера Пламен Орешарски да подаде оставка, както и моделът „Пеевски” да бъде демонтиран.

„Днес Конституционният съд остави Делян Пеевски депутат. Това е капитулация пред мафията. Свободните граждани трябва да излязат и да се защитят от произвола”, възмутиха се организаторите.

От Протестна мрежа са категорични: „Над 100 дни сме на улицата, защото искаме скъсване смодела „Пеевски”. По думите им това е модел, поставил „в тежък захват” политическата система, медиите, правосъдието, националната сигурност, икономиката, банковия сектор от високо организирани мрежи за преразпределение на публичен ресурс и влияние.

„Над 100 дни отстояваме своето изконно искане за равенството пред закона и справедливост, която да изхвърли зад борда кастата на недосегаемите - на тези, които никога не падат от власт”, написаха още от Протестна мрежа, призовавайки за масов протест срещу решението на Конституционния съд.

„Заставаме очи в очи с недосегаемите, които изпразват институциите от демократичен смисъл. Моделът „Пеевски” трябва да бъде демонтиран. Разгневете се - мафията не иска да отстъпи”, призоваха още организаторите на ДАНСwithme.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини