От х:

Днес в x:

Скандална хасковска мандра на тезгяха за 5 млн.

Частен съдебен изпълнител е обявил на търг собствеността на хасковската мандра „Българско сирене”. От днес до 7 ноември се събират офертите на кандидатите да придобият движимото и недвижимо имущество на мандрата. На 8-ми следващия месец ще се отварят офертите. Твърде вероятно е обаче да няма желаещи, коментираха неофициално от гилдията на частните съдебни изпълнители в Хасково. Причината е в солената цена от 4 млн 687 хиляди 180 лева. Сумата включва стойността на сградите, машините и съоръженията, както и специализираните автомобили. Тя трябва да покрие дълг към Уникредит Булбанк, който по непотвърдена информация е 5 млн лева.

Тази сума обаче едва ли ще бъде събрана, понеже машините и съоръженията са използвани от много години, а някои от тях са морално остарели. Така например за автомобил Мерцедес Спринтер отпреди 20 и повече години се искат 4 950 лв. Товарен автомобил Ман от 92-а година пък е оценен на 5 795 лв.

Всичко се продава анблок.

В случай, че никой не даде тези пари, ще се насрочва нов търг при по-ниска цена.

"Българско сирене" е създадена през 1995-та година. Мандрата претърпя колосални сътресения в началото на тази година. Огромна част от персонала бе съкратен, другите бяха преназначени в софийско млекопреработвателно предприятие, което работи под наем в базата на бул. „Съединение”. Голяма част от съкратените пък са подали жалби в Инспекцията по труда, а други водят дела за неизплатени заплати. Става дума за трудови възнаграждения за 3, 4, че и повече месеци. Разпродажбата на „Българско сирене” обаче едва ли ще плати парите на хората, защото банката, по чието искане се осъществява разпродажбата, е с предимство. После следват доставчиците и т.н. Работникът е последен.

На 30 септември „Българско сирене” АД се замеси и в грандиозен скандал за източване на държавния резерв. От склада на фирмата на бул. "Съединение" изчезнали близо 25 тона сирене и 10 тона кашкавал. Количествата трябва да са постоянно в наличност по договор с държавния резерв от 2008-ма година, преподновен с анекс от 2011. Прокуратурата започна досъдебно производство срещу неизвестен извършител по обвинение в длъжностно присвояване. Предвидената от закона санкция е до 8 години затвор.

Изпълнителният директор на „Българско Сирене” АД Христо Овчаров не бе открит за коментар – нито по скандала с резерва, нито по започналата разпродажба на мандрата му. Haskovo.net изразява готовност да публикува позицията му.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини