От х:

Днес в x:

„Лукойл“ потвърди, че обмисля продажба на нефтохима

Групата „Лукойл“ започна работа по преразглеждане на стратегията си по отношение на предприятията си на територията на България, съобщават от „Лукойл Нефтохим Бургас“, цитирани от БТА.

В изявлението се посочва, че „предвид същественото изменение на условията за осъществяване на дейността“, с помощта на международни консултанти ще бъдат анализирани различни опции, включително продажбата на бизнеса.

Припомняме, през последните месеци представители на правителството, сред които премиерът Денков и финансовият министър Василев са изтъквали, че имат информация за интерес към нефтохима. Подробности обаче не са съобщавани, тъй като компанията е собственост на чуждестранен инвеститор.

От „Лукойл“ припомнят, че активно инвестират в развитието на активите си в България вече повече от 20 години. Заявява се, че преразглеждането на стратегията е следствие от приемането от страна на държавните органи на България на дискриминационни закони и други несправедливи, пристрастни политически решения спрямо рафинерията, които нямат нищо общо нито с цивилизованото регулиране на големия бизнес, нито с увеличаването на приходната част на бюджета на страната.

Изкуствено раздухваната политическа буря около предприятието на голяма международна търговска структура, спрямо която няма наложени санкции на Европейския съюз и САЩ, и която изпълнява всички свои задължения пред държавата и работниците си, вреди на бизнеса на компания „Лукойл“, на инвестиционния климат в България, неумолимо руши имиджа на страната в очите на световния бизнес, негативно влияе върху приходите в държавния бюджет, изтъкват още от компанията.

В заключение се казва, че „Лукойл“ ще информира държавните органи на страната и Синдиката на Българските Нефтохимици „Лукойл“ за по-нататъшните действия на компанията по отношение на активите й в България.

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини