От х:

Днес в x:

76 чуждоезични филма се борят за "Оскар"

76 филма ще се борят тази година по време на наградите "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм. Броят им е рекорден за разлика от друга година.

По данни на Американската филмова академия за пръв път в надпреварата ще се включат държави като Саудитска Арабия, Молдова, Черна гора. Пакистан ще участва за пръв път в надпреварата от повече от половин век.

Русия ще бъде представена от филма"Сталинград" на режисьора Фьодор Бондарчук, предаде ИТАР-ТАСС.

"Цветът на хамелеона" на Емил Христов е българското предложение за "Оскар" за чуждоезичeн филм. Решението е на Националния съвет за кино - в ролята на комисия по определянето на български филм за участие в надпреварата за 86-ите награди за чуждоезичен филм на Американската филмова академия, съобщава Националният филмов център /НФЦ/. Филмът, режисьорски дебют на известния кинооператор Емил Христов, е подкрепен от НФЦ.

Световната премиера на "Цветът на хамелеона", представян с успех на около 20 фестивала, беше на международния кинофестивал в Торонто през 2012 г. Същата година във Варна, на националния фестивал "Златна роза", продукцията спечели награда за най-добър филм и награда за операторско майсторство - на Крум Родригес.

86-ата церемония по връчване на наградите "Оскар" ще се състои на 2 март следващата година. Номинираните филми в 24-те категории ще бъдат огласени на 16 януари 2014 година.

 
Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини