От х:

Днес в x:

ЕК планира амбициозни реформи в телекомуникационния сектор

Европейската комисия ще представи днес "пакет за телекомите" законодателни предложения за засилване на конкурентоспособността на Европа в този сектор, като една от основните мерки е премахване на разходите за роуминг, предаде БГНЕС.

Този пакет от предложения, които председателят на ЕК Жозе Барозу ще представи днес в Страсбург, е последната значителна инициатива на Еврокомисията, която има шанс да бъде приета окончателно преди изборите за Европарламент през май 2014 г. Еврокомисарката по новите технологии Нели Крус, инициатор на предложенията, подготвя почвата от няколко месеца, като настоява върху необходимостта да се действа, преди да е станало прекалено късно Европа да стане световен лидер в цифровата икономика въпреки, че сферата на телекомите се окачествява като "недостатъчно ефективна" и изостава от страни като САЩ или Южна Корея. Резултатът от този законодателен пакет до голяма степен ще надхвърли сферата само на телекомуникациите, като ще даде отражение върху различни икономически сектори като логистиката, енергетиката и здравеопазването, подчерта източник, запознат с проекта. Затова Еврокомисията си поставя за цел да действа на различни фронтове: опростяване на нормативната уредба, подобряване на връзките и осигуряване на отворен интернет, като се пресече възможността доставчиците да блокират достъпа до някои съдържания.

Най-емблематичната точка на проекта обаче е да се премахне с течение на времето на възможността операторите да скубят потребителите с роуминга. Нели Крус иска да премахне тарифите за роуминга. В това отношение вече са установени тавани на тези тарифи, които доведоха до сериозно намаляване на разходите както за телефонните разговори, така и sms-те или обмена на цифрови данни.

Отначало Нели Крус искаше тарифите на роуминга да бъдат премахнати още през 2014 г., но много ръководители на компании в сектора на телекомите протестираха с голям шум, обяснявайки, че това ще постави в опасност цялата им дейност. Еврокомисията е заявявала и повтаряла, че държи на целта и да се премахне роумингът. Но планът, който ще бъде представен днес е далеч под тази афиширана амбиция – премахването на роуминга се отлага за 2016 г. вместо 2014 г. И най-вече роумингът да изчезне от само себе си благодарение на конкуренцията между операторите. За тази цел ЕК ще поиска от мобилните оператори да предложат на потребителите "пакети", които им позволяват да водят разговори от цяла Европа, без допълнителни разходи.

"Идеята е да се насърчават операторите да формират сдружения помежду си, по подобие на авиокомпаниите, за да се постигнат големи икономии. И ако операторът продължава да налага допълнителна такса, потребителят може да го смени, когато пътува в чужбина и да изберете конкурент, предлагащ по-добра сделка. Комисията избра този подход, защото "знаем, че операторите се нуждаят от време, за да извършат прехода, за да се приспособят", заяви един източник, запознат с темата.

В никакъв случай обаче не става въпрос за отказ от евентуалното премахване на роуминга с течение на времето, още повече че всички телекомуникационни компании няма какво да губят, посочи същият източник. Вместо това, те в крайна сметка ще спечелят, защото "хората няма повече се страхуват да се обаждат в чужбина от своя мобилен телефон. Междувременно с предложението Комисията планира още през 2014 г. да премахне роуминга за приемане на повиквания. И това е също да се намесят в стационарната телефония, за изравняване на тарифите за разговори към чужденеца с тези на вътрешни дълги разстояния.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини