От х:

Днес в x:

Болницата на ръба заради гастарбайтерски катастрофи

Катастрофата до Клокотница изправи на нокти лекарите

Серията тежки катастрофи напрегна до крайна степен ресурсите на областната болница през юли и август. Голяма част от пострадалите били в тежко състояние и се налагало да бъдат лекувани в няколко отделения - спешно, интензивно, ортопедия, неврохирургия. В един момент е започнал да се чувства недостиг на специалисти. Заради извънрeдните часове, лекарите не можели да почиват пълноценно. Неврохирурзите например оперирали по 7-8 часа, до късно през нощта, а на следващия ден били отново на смяна. Самите неврохирурзи пък са кът, въпреки че новооткритото хасковско отделение изглежда добре комплектовано.

За двата летни месеца катастрофи имало всеки ден, понякога и по 3-4 дневно, призна изпълнителният директор д-р Славчо Близнаков. И от почти всеки инцидент - пострадали в болница. „От онова семейство (шестимата от Клокотница на 28.08) приехме 4-има, двамата бяха в тежко състояние“, каза още Близнаков. Засега имат късмет - успели са да върнат към живот дори на пръв поглед неспасяеми случаи.

Огромното мнозинство пострадали са гастарбайтери. През юли пътуват към Турция, през август - към Западна Европа. Оказа се обаче, че няма проблеми с плащането на лечението. Повечето от гастарбайтерите са осигурени в ЕС и плащането на клиничните пътеки става светкавично. Тези само с турско гражданство пък са застраховани, и то поне за 100 хиляди евро. На практика няма как да бъде надхвърлена такава сума, дори и с най-скъпо лечение, обясниха лекарите. Има и случаи, когато пострадалите искат да се лекуват в Турция. Тогава си плащат транспорта с реанимобил до границата, откъдето ги поемат екипите на избраната чужда болница.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини