От х:

Днес в x:

Украшение за лордове взе купата на ретропарада

Остин Хили от 1961 г взе купата на ретро парада

Британското бижу от средата на миналия век Остин Хили спечели купата на хасковския ретропарад, провел се на площад „Свобода” по случай дните на града. Колата на кмета Георги Иванов бе избрана единодушно от организаторите, понеже се счита за истинска находка дори по аукционите в САЩ и Великобритания. Още повече, че тази марка се е произвеждала едва от 1953 до 1971 година. После е станала твърде скъпа дори и за разглезените лордски синчета. Заедно с култовия Остин Мартин, се е считала за аристократично украшение, с повече от аристократична цена. Още в началото на 60-те години един такъв автомобил е започвал от 30 хиляди лири стерлинги. Сега буквално е безценен и заради ограничените серии в които се е произвеждал.

Колата на кмета е от 1961-ва година, както става видно още от регистрационния номер. Вероятно е култовия "Остин Хили-3000" появил се през 1959 год. Спецификациите му са 2,9-литров двигател с 6-цилиндъра, мощност 124 к.с. при 4750 об/мин.

За малките си размери, колата тежи внушително-1118 кг. Всичко е от метал, никаква пластмаса, коментираха разбирачи. Запленен от британското бе дори и страстният почитател на немското Кирил Николаев-Морския. Шефът на сусамсикте автомобилни заводи уби интригата за първото място още в началото, като обяви за първенец Остин-а. Георги Иванов пък връчи Купата на кмета на Рено Алпина модел 1969-та година собственост на Валери Борисов от София.

Колите бяха разделени в класове според годините на производство и за всеки клас имаше купа. Разточителството бе обяснимо, на парада имаше уникални авотмобили.

Очите на зяпачите събираха Крайслер Файтон от 1934-та година, който бодеше на очи с размери и нетипичен за автомобил цвят. Той стана първи при най-старите модели изпреварвайки за мъничко щатското недоразумение Рокни-Студибейкър от 1930 г. Не че колата проектирана от германеца Рокни не си я биваше, но тя се появила в разгара на свирепата икономическа криза от 1929 до 1933 година. Хората просто нямали пари за луксозното возило. Производството на марката спряло през 32-ра година. Иначе и сега развива скорост достойна за родните магистрали-140 км/ч. Порше Карера от 87-ма година и яркочервен Фолксваген от 73-та също привличаха снимки. На огромно внимание се радваше и „специален” Ситроен от 69-та година собственост на единствената жена участничка-Феодора Сотирова от Хасково. Малко встрани остана уникален Варбург от 1961-ва година, един от малкото автомобили в движение с термосифонно охлаждане, т.е. без водна помпа. Като черно-бял филм от старите ленти бяха Кадилак Девил от 68-ма и Буик Ривера от 1985-та, които красяха първият ред на излаганите автомобили. Въпреки близостта си с трибуната, не бяха „забелязани” от журито.

Както винаги, най-масирано представената марка бе Мерцедес, а изненадващо скромно бяха застъпени БМВ-тата – само 2. Имаше и от култовите Моксвичи, както и оригинален германски мотоциклет от Втората световна война.

Автомобилите май бяха по-малко от миналата година, може би и заради липса на място. Част от площада бе захапана от капанче „бира-скара”, чиито масички и столове изяждаха не малка част от изложбената площ.

Г.Христов

Колата събираше очите на зяпачите...
...още преди да се разбере, че е на кмета Иванов/в средата/
Малкото като играчка Рено Алпина взе купата на кмета
Рокни-Студебейкър -великолепен автомобил появил се в неподходящия момент
Една гримирана костенурка
Крайслер Файтон- №1 при най-старите модели
Специалния ситроен на Феодора Сотирова
Жените бяха привлечени от бяло порше "Карера"
Около колите бе като фото: всеки се снимаше за спомен
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини