От х:

Днес в x:

Нова порция рокади на висши чиновници

Правителството освобождава Мартин Иванов като председател на Държавната агенция "Архиви" и на негово място ще бъде назначен Иван Комитски. Сменят шефовете и на АПИ, ДФ "Земеделие", Агенцията по инвестиции и зам.-директора на НСИ.

Това съобщи правителствената информационна служба.

Мартин Иванов научи за смяната от журналистите.

Пред Mediapool той заяви, че "новината абсолютно го е изненадала, тъй като никой не е говорил с него и не му е даден какъвто и да било знак, че ще бъде махнат".

Мартин Иванов пое агенция "Архиви" през 2011 г. и още с встъпването си се зае с кампания за дигитално възраждане и спасяване на документите в тежко състояние. Под негово ръководство бяха подготвени няколко тематични сайта. Единият проект бе за информационна база с имената и данните за всичките 48 000 български военни, загинали в Балканските войни.

За пръв път в интернет бяха качени и документи на Политбюро, както и досиетата от полицейския архив на Тодор Живков, Вълко Червенков, Никола Вапцаров, Гео Милев и други. Иванов лансира и идея за изграждането на Музей на бившата Държавна сигурност.

Кой е Иван Комитски?

Иван Комитски е завършил Историческия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и има втора специалност "Философия".
Професионалната си кариера е започнал като специалист в Централния държавен исторически архив при Главно управление на архивите към Министерския съвет.

От 1988 г. до 2008 г. работи към архивите на МВР, където преминава всички йерархически стъпала от специалист до директор на дирекция "Информация и архив".

През 2008-2009 г. оглавява същата дирекция, но в ДАНС, откъдето е пенсиониран по времето на Цветлин Йовчев.

Останалите рокади

Днес стана ясно, че директорът на Агенция "Пътна инфраструктура" е сменен с инж. Стефан Чайков.

След като служебното правителство отказа да уволни зам.-председателя на НСИ Цветан Нанов заради груби нарушения при възлагането на обществените поръчки, в сряда правителството на Пламен Орешарски ще го уволни по искане на шефа на статистиката Ренета Инджова, съобщи правителствената информационна служба.

Оставки подадоха и шефовете на Агенцията за инвестиции Борислав Стефанов и на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов. Първият заяви, че напуска заради липса на комуникация с правителството, вторият лаконично изтъкна лични мотиви.

По повод оставката на Порожанов обаче лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира във Фейсбук:

"След смяната на Румен Порожанов като шеф на фонд “Земеделие”, след осем-девет месеца българите ще се разделят с европейското финансиране".
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини