От х:

Днес в x:

10 неща, които не трябва да правите след завръщането от отпуска

Септември наближава, а с него отминава и сезонът на отпуските. Как да запазим ползите от лятната почивка и как да си спестим стреса от завръщането на работа? Нека видим няколко съвета, които ни дават психолозите:

1.Не се опитвайте да работите на максимум от първия ден. Връщането към обичайните ни дейности изисква малко време. Нищо по-нормално от това! Рискувате да хвърлите много енергия в това да се справите с всичко от първия ден, след което настъпва бърза преумора. А и какво ще правите през следващите дни?

 2. Не се нахвърляйте на електронната поща. Можете да прекарате цялата сутрин в четене на съобщения и имейли, които са натрупали във ваше отсъствие. Внимавайте да не се удавите! И да не кажете в края на сутринта: "Наистина нищо не успях да свърша ..." Като че ли четенето на служебната електронна поща не е работа? Определете кое е времето от деня, в което ще сте най-свободни от други задължения и изберете него, за да изчистите пощата си.

3. Не си казвайте, че се връщате по-уморени, отколкото сте тръгнали. Напълно естествено е, ако в първите дни след отпуската чувствате известна умора. Това се дължи на смяната на ритъма и няма нищо общо с дългосрочните ползи от възстановяването по време на отпуската. Това постоянно да си повтаряте, че сте уморени, няма да прибави нищо друго освен допълнителен стрес към умората ви.

 4. Не съжалявайте. Често в края на отпуската радостта от почивката са дави в усещането, че губим нещо, което ни носи удоволствие. Не съжалявайте – почивката нямаше да ви се струва толкова хубава, ако трябваше да прекарате целия си живот така. За да не потъвате в съжаления, припомнете си неща като вие и децата в колата, хората на плажа и в хотела, поздравете се за хубавото прекарване и продължете нататък.

5. Не преминавайте от жега към студ. Септември е чудесен преходен месец от летните жеги към студените октомврийски дни. Не се затваряйте в офиса и не удължавайте безкрайно работното си време– все още можете да обядвате навън или да правите разходки, а това помага преходът ви от отпускарския летен сезон към зимата да е по-плавен и ви спасява от депресия.
6. Не се опитвайте да възстановите режима си отпреди отпуската веднага. По време на отпуската си сте спали до късно и изведнъж трябва да ставате в 6 или 7. Прекарвате цял ден на работа, а вечерта – тичате за покупки и за домашните си грижи. Резултатът е умора, недоспиване, понижена продуктивност. Не само работния ви режим, но и целият ви дневен ритъм има нужда да се настрои, преди да се заемете със задачите си пълноценно.

 7. Не правете списъци на натрупаните проблеми. Проблемите рядко идват сами, а когато сте отсъствали от работа -могат да ви посрещнат на цели серии. Списъците са добра стратегия за по-висока продуктивност, но не и в първите дни след връщането ви на работа, тъй като рискуват да се окажат твърде дълги и да внесат още по-голям хаос. В допълнение – обикновено заварвате работата, по която сте работили преди отпуската, да ви чака недокосната на бюрото. Не е ли по-добре първо да внесете ред в нея, преди да я затрупате с нова?

8. Не се връщайте към лошите си навици. Познато ли ви е? По време на отпуската сте изпълнен със свежи идеи как да подобрите начина си за живот, но връщайки се, старите навици незабавно вземат превес. Причината е, че стресът е прекрасна почва, върху която никнат лошите ни привички. Още на първия ден в офиса пропускате обяда, пушите, хапвате сандвич, скърцате със зъби, но работата някак все не върви... Не оставяйте паразитните мисли какво не можете вече да правите да ви завладеят, бъдете активни и не забравяйте да редувате рутинните си задачи с дейности, които ви носят удоволствие. Това понижава стреса и ще ви помогне да не се върнете към лошите си навици.

9. Не бъдете нетърпеливи. Спомнете си как по време на отпуската 10 минути с усмивка на уста чакахте сервитьора да донесе вечерята. Тогава десет минути не са ви се стрували толкова изнервящи. Пренесете това настроение в офиса и останете „дзен“.

10. Не вземайте нови решения. Връщате се от отпуска, ентусиазирани, че „от днес всичко ще се промени“ или напротив – последните новини в работата отново ви напомнят, че трябва да се променяте, да надминавате себе си, да се приспособявате към нови обстоятелства. Разбира се, че трябва, но и големите решения могат да почакат още няколко дни. След всичкo, основният съвет на психолозите звучи така: бъдете търпеливи и убедени, че само след няколко дни всички неща ще си дойдат на местата. А ако и това не помага – започнете да планирате следващата си почивка.

Източник: profit.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини