От х:

Днес в x:

Слънцето изхвърли плазма, чакаме магнитна буря

Слънчевите обсерватории SDO и SOHO фиксираха мощно коронално изхвърляне на Слънцето – гигантски облак плазма, който се движи към Земята и още утре може да предизвика геомагнитни смущения на нашата планета, съобщава НАСА.

Короналното изхвърляне на маса на Слънцето е фиксирано във вторник в 11:24 ч. българско време. Скоростта на облака плазма е около 917 километра в секунда, което е обичайната скорост за такива изхвърляния. Както се очаква, след около три дни то може да достигне Земята и да предизвика магнитна буря.Още сега Центърът за прогноза на космическото време към Националното управление на океанските и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA) съобщава за изменения в околностите на Земята – концентрацията на протони в околоземното пространство започва да расте, а индексът на геомагнитните смущения – Kp, е нараснал до ниво 4.

Индексът Kp, който характеризира геомагнитната активност, е въведен през 1938 г. В скалата Kp има 10 нива – означенията от 0 до 3 съответстват на спокойна магнитосфера, ниво 4 – на смущения, а ниво от 5 до 9 – на магнитна буря от пети клас. Kp се изчислява от усреднените данни на 13 геомагнитни обсерватории.

Сергей Богачьов от Лабораторията по рентгенова астрономия на Слънцето пояснява за РИА Новости, че сегашното нараснало смущение не е свързано с вчерашното изригване."Това е въздействие на короналните дупки – области с високо магнитно поле и висока скорост на слънчевия вятър, които възникват от време на време на Слънцето. Такава дупка се е появила на Слънцето в началото на юни и всеки път, когато тя се появи на линията "Слънце–Земя", възникват геомагнитни смущения", разказва ученият.

Той отбелязва, че въпросната коронална дупка вече три пъти е въздействала на Земята, като е предизвикала магнитни бури на 1 юни, 29 юни и 26 юли.

"Сега ще бъде четвъртото й преминаване и въздействието на дупката може да се насложи към влиянието на вчерашното изхвърляне на плазма. Може да очакваме индексът на геомагнитните смущения Кр да се повдигне до ниво 6-7", казва Богачьов.

Ученият обаче подчертава, че магнитните бури от такъв клас не влияят на работата на техниката – може да се очакват само прекъсвания в радиовръзките в полярните райони.

Източник: inews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини