От х:

Днес в x:

Плодове, за които може даже да не си чувал

Ackee

Светът е пълен с кулинарни чудеса. Майката природа ни е дала много голям избор, а и добрият транспорт и търговия позволяват среща с доста плодове освен добре познатите ябълка, праскова и портокал. Все пак екзотиката не свършва, нито изненадите. Запознайте се с 5 плода, които най-вероятно не сте и чували.

Аки

Освен, че името му никак не звучи добре на български, този плод изглежда доста странно. Родината му е тропическа Западна Африка. Отдавна е внесен и се отглежда в Ямайка, Хаити и Куба и се включва в карибската кухня. Аки е наричан още "растителен мозък", защото от него се консумира именно приличащата на мозък вътрешна жълтеникава част. Трябва да признаем, че е нужна смелост, за да го опиташ за първи път.

Рамбутан

Родината на рамбутана е Малайския архипелаг, името на малайски означава "космат", то се вижда защо. Но след като косматата обвивка се премахне, изненадата е месест, вкусен плод. Вкусът му е описан като сладко-кисел, подобен на грозде. В наши дни рамбутан е "разселен" по целия свят.

Жабутикаба

Плодът jabuticaba расте направо от кората и ствола на дървото. Поради това дървото изглежда покрито с лилави брадавици. Този плод често се използва в родната си Южна Америка както гроздето на друго място. Вината и ликьорите Jabuticaba са доста изящни и известни. 

Африканска рогата краставица

Този екзотичен плод има сочна зелена вътрешност. Вкусът му е нещо между краставица и тиквички. Богат на витамин С  и фибри. Родината му е Африка, но е изнесен и култивиран в Нова Зеландия, Австралия и Чили.

Мангостийн

Вкусът на ароматното месо на мангостийн може да бъде описан като сладък, пикантен, цитрусов и прасковен. Естествено расте в тропическите зони в Югоизточна Азия. Някога плодът е бил толкова ценен, че кралица Виктория предложила награда от 100 лири за всеки, който може да я донесе пресен мангостийн. Сладката вътрешност на този плод е добре защитена от здрава черупка. В наши дни цената му е все така жестока - в Ню Йорк е 45 долара за паунд (0.453592 кг).

Mangosteen
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини