От х:

Днес в x:

Бизнес и синдикати подкрепят актуализацията на бюджета, с някои резерви

Актуализацията е нужна и навременна. Около тази позиция се обединиха участниците в Тристранката, събрала се за пърпви път от 4 месеца, ръководена от вицепремиера Златанова, с участието на министрите Чобанов и Адемов.

Този акт на правителството беше подкрепен от всички представители на бизнеса. Известни резерви имаха само хората от КРИБ.

По време на продължилото почти два часа и половина открито за медиите заседание бизнесът поиска по-ясно разписване в бюджета на средствата за неотложни и непредвидени разходи.

Припомняме, по-късно днес бюджетната комисия в НС ще обсъди президентското вето, а утре парламентът се събира на извънредно заседание.

Именно от КРИБ изтъкнаха, че е необходима по-голяма яснота за това на кой бизнес и как ще се разплаща държавата. Според организацията важна е информираността и прозрачността. Необходимо е да има официална статистика за дължимото ДДС.

Васил Велев от АИКБ използва възможността да алармира, че има нови данни за забавяне на икономиката през второто тримесечие.

Има отрицателен тренд. И така планираните, актуализирани приходи е трудно да бъдат изпълнени, заяви той и добави, че има повишена обществена чувствителност на тема прозрачност.

Не е ли по-добре неотложните и непредвидени разходи да бъдат в голямата си част разписани по-ясно, запита той и припомни, че преди 3 години Тристранният съвет е предложил, а правителството е приело 60 антикризисни мерки, една от които е именно  държавата да поддържа регистър на задълженията си към бизнеса - по ДДС и по неизплатени обществени поръчки

От БСК също дадоха зелена светлина на новия бюджет. Димитър Бранков отбеляза, че са съгласни дори да има по-голям дефицит, но само срещу ясно разписани реформи по отделните сектори. Дефицит - да, но срещу реформи. Нужен е дебат за реформите, коментира зам.-шефът на БСК.

От БТПП заявиха, че подкрепят оптимизирането на разходите на ведомствата, запазване на фискалната стабилност и призоваха да се даде възможност на правителството да реализира своята управленска програма.

В КНСБ пък се оказаха неудовлетворени от социалната част на актуализацията на бюджета. От синдиката ще продължават да настояват за увеличение на минималната работна заплата от октомври, защото мандатоносителят БСП е поел такъв ангажимент.

Има кървящи рани, за които бюджетът не бива да си затваря очите, тъй като те ще продължат да загниват. Говорим за държавната подкрепа, свързана с дълговете на НЕК и БДЖ. КНСБ многократно поставя този въпрос. Смятаме, че НЕК няма никаква вина за това състояние и държавата трябва да обърне внимание, посочи Ася Гонева от КНСБ.

Според лидера на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев актуализацията на дянковския бюджет е неизбежна и няма алтернатива.

Многократно определяхме бюджета като предизборен, планиран до средата на годината. Отсъстваха адекватни политики за здравеопазването, майчинството, науката, припомни той.

По думите му наложително е да се увеличи минималният размер за обезщетение за безработица и той да е 60% от минималната работна заплата, която сега е 310 лв.

Ние подкрепихме увеличаването на минималната работна заплата от 1 януари 2013 г. от 290 на 310 лв., но настояхме в средата на годината за ново етапно увеличаване от 310 на 330 лв., което считаме, че е реалистично да стане от началото на октомври и което ще намали значително броя на т.нар. работещи бедни, посочи още Константин Тренчев.

Не желаем да обсъждаме ветото на президента, заяви още той и подчерта, че държавата стремглаво се спуска по нанадолнището.

По време на заседанието финансовият министър подчерта, че правителството не може да се съгласи с постановката „частично вето върху актуализацията", тъй като текстовете са свързани. „Не намира мотиви, които атакуват закона по същество - правно или конституционно", добави той.

Социалният министър Хасан Адемов използва заседанието на Тристранката, за да разясни какво означава думата „вето".

Преводът на думата вето от латински на български е „забранявам". Сега усещането е, че вместо „власт власт да спира" (фраза на президента Плевнелиев, б.р.) е „власт опозиция подпира", заяви Адемов по повод разделението на властите и ветото на президента.

Министърът възропта срещу критиките на бившите управници по повод актуализацията на бюджета.

Не съм съгласен с презумпцията за виновност, че това правителство ще изхарчи тези пари непрозрачно, заяви той по време на заседанието на Тристранния съвет, като обясни, че няма как средствата да се изхарчат непрозрачно, защото има постановление на Министерски съвет, където надлежно ще са разписани.

Той подчерта, че предвиденият в актуализацията на бюджета социален пакет не са пари за допълнителни социални разходи, а са средства по недостигащи пари за социални плащания, които са гарантирани със закон.
Всички тези разходи са визирани в конкретните закони, поясни социалният министър.

Той припомни и че при актуализацията на бюджета през 2010 г. средствата за неотложни и непредвидени разходи са увеличени 14 пъти - от 87 милиона лева на 1 230 000 000 лв. Така той отвърна на критиките за увеличение на непредвидените разходи.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини