От х:

Днес в x:

Рода натири сляпа на улицата, кучета я давят за парче салам

Боряна Налбантова е напълно сляпа

Роднините на 59-годишната Боряна Налбантова я изхвърлиха на улицата миналата седмица. Жената е сляпа, със 100 процента установена нетрудоспособност, с придружител, пожизнено, според експертизата на ТЕЛК. Приютила се във входа на жилищен блок на бул. „Васил Левски“ 28 в Хасково. На стълбищната площадка сляпата жена прекарала няколко дни, а състрадателни минувачи й подхвърляли парче хляб и вода. Миналия четвъртък беззащитната жена била нападната от улични кучета заради парче салам, дадено й от милостив съсед.

Допреди месец Боряна Налбантова живеела при сестра си Фатме Дургуд в Кърджали. След като я изгонили оттам, прекарала няколко дни при сина си Петър в Харманли, но била натирена и от неговото семейство. Приютила се при дъщеря си Ася Севилова в хасковския квартал „Република“, но престоят й там също бил само няколко дни. По думите на Боряна зет й бил „много лош човек, непрекъснато пиян“. Миналия вторник изгонил и двете – майка и дъщеря.

Боряна била подслонена във входа на бул. „Васил Левски“, а дъщеря й изчезнала. Според социалната служба в Хасково, която била сезирана миналия петък, била вече „някъде в чужбина заедно с детето си“.

В петък миналата седмица сляпата Боряна била приютена в жилището на съседката Нафизе Мустафа. Със случая пък се заел младият Милен Атанасов от същия блок. В последния работен ден на миналата седмица той потрошил телефоните на социалните служби, свързал се със Съюза на слепите в София, накрая позвънил и на тел. 112, откъдето изпратили полицаи. Милен от 1996 година живее в Австрия и Германия, върнал се в България в началото на тази година. И бил потресен от това, което вижда в родината си.

В петък социалните служби се заели със случая. В Кърджали издирили сестрата Фатме. Тя обяснила, че е зле със здравето, преживяла два инсулта и не можела повече да се грижи за сестра си. Досега тя е получавала 280-те лева инвалидна пенсия плюс интеграционни добавки за Боряна. По неясни причини обаче дебитната карта на сляпата жена и досега е в сестра й Фатме. Социалните в Харманли пък установили, че синът на Боряна от малък не живеел с майка си почти не си я спомнял. Сега имал собствено семейство.

Според Златка Караджова, шеф на общинската социална служба в Хасково, хората й работят по проблема. Но в Старческия дом в Кенана нямало места. Домът за слепи е изпълнен докрай – от 30 места има настанени 30 души. Шефът на Старческия дом Вълко Пехливанов пък е в отпуск до утре. Обещал, че като се върне на работа ще потърси вариант за настаняване в Старческия.

„Най-лесно би било настаняването в хосписа в Стамболово, но там се плаща по 15 лева на ден, а пенсията на Боряна е ниска и няма да й стигне. Социалната служба в Хасково не може да я подпомогне, защото жената се води на постоянен адрес в Кърджали. В Кърджали пък няма места“, описа безизходицата по български Караджова.

От Съюза на слепите в София са обещали на Милен Атанасов да помогнат за настаняването на Боряна в Кризисен център в Стара Загора. Дали това ще се случи, ще стане ясно днес следобед.

„Случаят с Боряна е поставен под номер едно при нас. Правим всичко, за да я настаним някъде, това трябва да стане в близките дни“, добави Златка Караджова. Тя допълни,че в хасковска област няма Кризисен център, нито едно място за настаняване на бездомници или пострадали при инциденти. „Това е огромен проблем, особено през зимата“, каза още Караджова.

Жената, която е приела Боряна в дома си – Нафизе Мустафа, казва, че е постъпила така, както повелява Бог. На стената в хола си жената е поставила в рамка откъс от Корана с така наречените „Стълбове на вярата“ - аналог на християнските Десет Божи заповеди.

Haskovo.net ще продължи да следи случая с Боряна Налбантова.

Тодор Кръшков

Милен Атанасов показва къде е спяла жената
Нафизе Мустафа: Постъпих така, както повелява Бог
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини